Home » Season 2019 » Season 2019: Ferrari

Season 2019: Ferrari

5 Sebastian Vettel16 Charles Leclerc
Nationaliteit: DuitseNationaliteit: Monegaskse
Geboortedatum: 3 juli 1987Geboortedatum: 16 oktober 1997
Geboorteplaats: Heppenheim, DuitslandGeboorteplaats: Monte Carlo, Monaco
Debuut: Grand Prix van de Verenigde Staten 2007Debuut: Grand Prix van Australië 2018
Aantal races: 220Aantal races: 21
Aantal overwinningen: 52Beste resultaat: 6e
Aantal pole-positions: 55Beste startpositie: 7e
Aantal WK-punten: 2.745Aantal WK-punten: 39
Wereldkampioen 2010, 2011, 2012, 2013
Teams:Teams:
Sauber (2007)Sauber (2018)
Toro Rosso (2007-2008)Ferrari (2019)
Red Bull Racing (2009-2014)
Ferrari (2015-2019)

Ferrari SF90

Technische SpecificatiesTeam Bio
Motor: Ferrari 064 V6Vestigingsplaats: Maranello, Italië
Banden: Pirelli PZeroOprichtingsjaar: 1947
Transmissie: Ferrari, 8 SpeedDebuut: Grand Prix van Groot-Brittannië 1950
Elektronica: FIA Standard ECUAantal races: 748
Remmen: BremboAantal overwinningen: 234
Benzine: ShellAantal punten: 8.649
Wielen: OZ RacingAantal WCC-titels: 16 (1961, 1964, 1975,
1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999,
2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008)
Manager: Mattia Binotto
Technisch Directeur: Mattia Binotto
Ontwerper: Fabio Montecchi
Sporting Director: Laurent Mekies
Motor management: Mattia Binotto

Het Team

Ferrari moest in 2018 ondanks een sterke seizoensstart onder ogen zien dat het winnen van het Wereldkampioenschap er opnieuw niet in zou zitten. In de tweede seizoenshelft raakte de klad in de ambities door fouten op het circuit van zowel het team als coureur Sebastian Vettel en door een technische misstap in de ontwikkeling van de SF71-H. De tegenvaller was te veel gevraagd van de interne verhoudingen tussen teambaas Maurizio Arrivabene en Technisch Directeur Mattia Binotto, De twee stonden gedurende het jaar al op voet van oorlog en uiteindelijk moest de directie inzien dat een samenwerking tussen de twee niet langer mogelijk was. Arrivabene moest het veld ruimen, Binotto neemt behalve de technische leiding nu ook de algehele leiding over het team. Onder zijn leiding zal het team in rustiger vaarwater moeten komen, maar tegelijkertijd doorschakelen naar een hogere versnelling, want na een droogte van tien jaar snakt Ferrari weer naar titelsucces. Dat zou een extra gouden randje krijgen als het team dat in het jubileumjaar van 90 jaar Ferrari zou weten te realiseren.

De Coureurs

Het was voor de teamleiding een vreemde gewaarwording toen ze ondervond dat wijlen President Sergio Marchionne kort voor zijn dood persoonlijk Charles Leclerc had gecontracteerd als coureur voor 2019. De Monegask was al onderdeel van het juniorprogramma, maar een promotie naar het meest legendarische team na pas één seizoen in de F1 was door velen niet voorzien.

Leclerc volgt bij het team Kimi Räikkönen op als teamgenoot van Sebastian Vettel. Met Räikkönen had Vettel jarenlang een prima verstandhouding, wetende dat hij aan de Fin een snelle teamgenoot had die zich in zijn rol van secondant zou schikken als het erop aan kwam. Of Leclerc zich net zo gemakkelijk zal plooien naar de ambities van de Duitser is maar zeer de vraag. Hij geldt als een van de grootste talenten die de F1 momenteel rijk is en is in zijn carrière nooit in een situatie geweest waarin hij een snellere teamgenoot voor zich moest dulden. Als Vettel zijn nieuwe teamgenoot al voorblijft, zal dat op basis van snelheid moeten zijn. Een bevoorrechte positie op basis van ‘senioriteit’ en interne hiërarchie is, als de snelheid er niet is, over het algemeen niet lang houdbaar.

De Auto

Ferrari maakte vorig jaar indruk met de SF71-H, een absolute allround chassis dat op alle typen circuits sterk was. Ferrari wist bovendien het motorvermogen fors op te schroeven, zelfs zodanig dat ze Mercedes in de eerste seizoenshelft vaak op snelheid het nakijken gaf. Met de SF90 baant ze voort op de ingezette weg, maar heeft daarnaast heel goed overdacht hoe ze invulling moest geven aan de nieuwe Technische Reglementen, die grote beperkingen leggen op de aërodynamica.

Het meest in het oog springende detail daarbij is de voorvleugel, die op last van de FIA versoberd is. Ferrari heeft echter duidelijk een visie gehad bij de vormgeving. Bij de beide uiteinden lopen de bovenste vleugeldelen schuin af. Het team heeft geconcludeerd dat op die punten de downforce toch beperkt is, maar het herstelt wel wat van de ingeperkte outwash.

Ferrari pionierde in 2018 de hoge sidepods en trekt dit concept nu door. Een nog efficiënter ingericht achtergedeelte maakt dat het team het bodywork organischer vorm kon geven. Niet zo zeer leidend tot een strakker vormgegeven coke bottle vorm, maar in een smaller bovengedeelte van het bodywork.

Voor de achtervleugel heeft het team een T-wing aangebracht rond de supports van de achtervleugel. De wing endplates van de achtervleugel van de SF90 zijn in het voorste deel gecurved, het achterste deel bevat louvres die als een gordijn voor de endplate curve vallen. Het zorgt voor een drukverschil en een gekanaliseerd afvoeren van de lucht in het achtervleugelgebied om de verstoring van de lucht rond de achterwielen wat naar buiten te drukken.

Opvallend is verder dat Ferrari voor het eerst in haar historie de auto in een matte kleurstelling heeft uitgevoerd. Die matte laag zou een paar honderd gram voordeel hebben ten opzichte van een verf met een laklaag. Het toont dat de Scuderia elke mogelijkheid heeft aangegrepen om een voordeel te behalen en dat is in een strijd met titanen als Mercedes en Red Bull Racing een absolute noodzaak.

* Alle statistieken voorafgaand aan het Wereldkampioenschap 2019

F1-Planet.com