Home » Actueel » Silverstone tot 2024 op de F1-kalender

Silverstone tot 2024 op de F1-kalender

De Formule 1 en het circuit van Silverstone zijn een nieuw contract overeengekomen dat de Grand Prix van Groot-Brittannië zeker tot 2024 op de F1-kalender houdt. Dat hebben beide partijen op woensdag bij aanvang van het Grand Prix-weekend op het circuit bekendgemaakt.

Het was lang onzeker of de Formule 1 na de aankomende editie van de Grand Prix nog zou terugkeren op het circuit in North Hamptonshire. De circuiteigenaren hadden het doorlopende contract met de F1 Group in 2017 opgezegd uit onvrede over de ongunstige condities van de 15-jarige overeenkomst die in 2009 werd gesloten met de toenmalige F1-baas Bernie Ecclestone. Die overeenkomst bevatte behalve de aanvankelijke fee van £11,6 miljoen (€ 12,9 miljoen) ook een multiplier waardoor de fee tot 2026 zou oplopen tot £16,2 miljoen (€ 18,1 miljoen). De Grand Prix maakte in 2017 al twee jaar achtereen een miljoenenverlies van £7,6 miljoen (€ 8,4 miljoen), waardoor de eigenaren zich genoodzaakt zagen een ontsnappingsclausule te activeren.

Onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst verliepen, ook met de nieuwe eigenaar Liberty Media, aanvankelijk moeizaam. De nieuwe eigenaren moesten zich nog profileren in de onderhandelingen met circuits en waren bevreesd voor een reactie van andere circuits als ze zich te toegeeflijk opstelde jegens Silverstone. Recent nog flirtte Liberty Media met het idee van een Grand Prix in Londen, maar op woensdag kon toch een nieuwe, vijfjarige overeenkomst worden aangekondigd.

F1 CEO Chase Carey was blij dat hij met het nieuwe contract Silverstone op de kalender kan behouden.

“Wij zijn heel blij dat we kunnen bevestigen dat de Grand Prix van Groot-Brittannië ten minste de komende vijf jaar op de kalender zal blijven. Met het evenement blijft ze bij haar meest vertrouwde thuis, het Silverstone circuit”, zei Carey.

“Wij hebben altijd gezegd dat onze sport voor een lange-termijn toekomst haar historische circuits moet behouden en Silverstone en Groot-Brittannië vertegenwoordigen de bakermat van deze sport. Hier is het in 1950 begonnen.”

“Vandaag de dag is de Formule 1 een wereldwijde sport, die wordt georganiseerd op vijf continenten en wordt bekeken door een publiek van 500 miljoen fans van over de hele wereld en ons doel is om dit aantal te laten groeien door de sport waarvan we houden te brengen naar nieuwe landen, maar ook haar wortels te behouden: Silverstone en de Grand Prix van Groot-Brittannië zijn een integraal onderdeel van die visie.”

John Grant, de Voorzitter van de British Racing Drivers Club (BRDC) die eigenaar is van het circuit, zei blij te zijn dat er een oplossing is gevonden voor de contractuele problemen.

“Silverstone is een van de meest iconische Grands Prix op de F1-kalender en met zo’n geschiedenis zou het rampzalig zijn geweest voor de sport en de fans als we geen oplossing hadden gevonden”, zei hij, “in 2020 zal er het 70-jarig jubileum zijn van de eerste ronde van het Wereldkampioenschap die op 13 mei 1950 plaatsvond op Silverstone en dat zal de editie van volgend jaar nog specialer maken. Dit is geweldig nieuws voor de BRDC, Silverstone en de Formule 1 – én voor de miljoenen Britse autosportfans.”

De Grand Prix van Groot-Brittannië kreeg vorig jaar een flinke impuls met een toeschouwersrecord van 340.000 bezoekers over het gehele weekend en ruim 140.000 bezoekers op race day.

F1-Planet.com