Home » Actueel » Stroll: “Van Racing Point een van de grootste teams maken”

Stroll: “Van Racing Point een van de grootste teams maken”

Racing Point-teameigenaar Lawrence Stroll is erop gebrand om van de overname van het voormalige Force India-team een absoluut succes te maken. De Canadees nam het team met een consortium van ondernemers in de afgelopen zomer over nadat het team in surseance van betaling ging. Inmiddels is het team officieel omgedoopt tot Racing Point F1 Team. Inmiddels is ook zijn zoon Lance er neergestreken, die na twee seizoenen bij Williams de nieuwe teamgenoot wordt van Sergio Pérez bij het team.

Stroll senior heeft grote ambities met het team, maar zweert dat hij nooit echt van plan was om een F1-team te kopen.

“Het was nooit mijn plan om een F1-team te kopen”, zegt Stroll, die op plaats 887 staat in Forbes’ lijst van rijksten ter wereld, “de reden dat het interessant was voor mij en mijn consortium van investeerders was omdat dit een fenomenaal speciaal team is. Dat ze in 2016 en 2017 als vierde eindigden – en dat hadden ze in het afgelopen jaar ook kunnen bereiken als er geen onderbreking was in het aandeelhouderschap – in deze ongelooflijk competitieve omgeving spreekt boekdelen over het personeel dat op deze bijzondere plek werkt.”

“Die jongens hebben minder besteed en beter gepresteerd. Het zag eruit als een businesskans. Dat gekoppeld aan het feit dat ik tijd heb besteed om met de F1 te praten om hun visie vanaf 2021 te begrijpen. Dat is een soort budgetbeperking en er komt een soort van betere inkomstenverdeling voor de kleinere teams.”

“Dat is het vanuit bedrijfsoptiek heel goed voor een bedrijf als dit, want dit is het model waar de sport in de toekomst meer naar toe zal bewegen. Ik begeef me al 30 jaar in de sport. Er zijn maar 10 teams en als je kijkt naar de waarde van de franchise, of het nu gaat om NFL, Engels rugby of voetbal, de waarde van zo’n middel neemt, als het goed wordt behandeld, in de loop der tijd toe. Ik denk dat hier hetzelfde zal gebeuren.”

Stroll stelt dat hij, ofschoon hij de dagelijkse leiding overlaat aan teambaas Otmar Szafnauer, nauw betrokken zal zijn bij het team.

“Ik zal heel betrokken zijn. Plan nummer 1 is: er is hier niets stuk, dus er hoeft niets te worden gemaakt. Er is al een geweldige leiding en management in het team. Ze hebben dit al lang gedaan en doen het goed. Dus het gaat erom hen te steunen. Nummer 2: het gaat erom dat er financiële stabiliteit komt.”

“Op de korte termijn willen we blijven vechten waar we dat nu doen. Op middellange termijn willen we vechten voor de derde plaats in plaats van de vierde. Op lange termijn als alle regels veranderen, zullen we hopelijk een van de grootste teams in het paddock zijn.”

F1-Planet.com