Home » Actueel » Teams en coureurs eren overleden Lauda

Teams en coureurs eren overleden Lauda

Her en der in de pitstraat in Monte Carlo brengen teams en coureurs dit weekend een eerbetoon aan de maandag overleden Niki Lauda. De Oostenrijker was tot aan zijn longtransplantatie in de afgelopen zomer decennia lang een vast gezicht in de F1-paddock en zonder uitzondering waren teams, coureurs en media onder de indruk van zijn overlijden.

Mercedes, het team waar hij Voorzitter was, voerde de lijst met verwijzingen aan met een handtekening van de drievoudig wereldkampioen op de neus van de auto met daarbij “Danke Niki”. Het team werkt dit weekend met rouwbanden en voert vanaf zaterdag de halo voor dit weekend in rood uit, de kleur van zijn karakteristieke helm.

Die kleuren worden dit weekend door Sebastian Vettel gedragen op diens helm. Vettel liet zijn helm voor Monaco uitvoeren in het ontwerp van die van Lauda, inclusief zijn naam op de zijkant. Boven de rode Ferrari-overall, die Lauda zelf 58 Grands Prix in zijn carrière droeg, was de eerste aanblik een indrukwekkend deja-vu.

“Het is natuurlijk niet mijn ontwerp”, lichtte Vettel zijn keuze toe, “het is om Niki een eerbetoon te brengen en het spreekt voor zich dat ik hier liever iets anders had gedaan, maar ik denk dat gegeven de omstandigheden en zijn overlijden me dit wel iets moois leek.”

“Het ziet er denk ik behoorlijk cool uit. Het is gebaseerd op zijn laatste Ferrari-ontwerp, dus het is misschien wel mooi om hem voor een paar laatste ronden mee te nemen rond Monaco.”

Ferrari plaatste de karakteristieke letters van zijn naam zoals ze die midden jaren ’70 uitvoerde op haar auto’s als eerbetoon op haar podwings. Haas doet datzelfde op de sharkfins van haar auto’s.

Andere teams brengen dit weekend kleinere eerbetonen, zoals Toro Rosso, dat een foto van een jonge Lauda op haar rear wing endplates toont.

Kimi Räikkönen liet in verband met het overlijden van Niki Lauda alle festiviteiten die gepland waren rond zijn 300e Grand Prix annuleren uit respect voor de Oostenrijker.

Aanstaande zondag zal de F1 tezamen voorafgaand aan de start van de race een ode brengen aan Lauda. Alle coureurs, een aantal oud-coureurs en bestuurders van de F1 en de FIA zullen een Lauda zo kenmerkende rode pet vasthouden als de sport een moment van stilte houdt om hem te gedenken.

 

F1-Planet.com