Home » Actueel » Teams moeten zich voorbereiden op fors minder prijzengeld

Teams moeten zich voorbereiden op fors minder prijzengeld

De teams in de Formule 1 moeten zich erop voorbereiden dat ze over dit jaar fors minder prijzengeld zullen incasseren dan voorheen. Dat meldt Formula Money. De totale pot prijzengeld zou op basis van het eerste halfjaar van 2018 $45 miljoen lager uitvallen dan voor de overname door Liberty Media in 2017.

De omzet van de F1 Group, waaraan de inkomsten van de teams zijn gelinkt, nam in het tweede kwartaal met 5,5 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met niet minder dan $31 miljoen. De inkomsten van de 10 teams liep met 7 procent terug. Zij delen voor 68 procent in de nettowinst van de F1 Group. Alleen al over het tweede kwartaal verdienen zijn $23 miljoen minder dan in 2017. Dat de inkomsten nog lager uitvallen dan de omzet is het gevolg van toegenomen kosten. De nettowinst liep met een dramatische 69% terug, van $45 miljoen in het tweede kwartaal van 2017 tot slechts $14 miljoen dit jaar.

Liberty Media stelde wel dat, ondanks dat het aantal races in de periode gelijk was – zeven stuks in het tweede kwartaal – is het aandeel in de televisie-inkomsten in het afgelopen kwartaal per saldo lager, omdat het aandeel 7 uit 21 races was, waar dat vorig jaar 7 uit 20 was. Er zit dus meer in het vat en het effect daarvan zou na het derde kwartaal zichtbaar moeten worden, waarin een extra race wordt verreden. Tussen de Grands Prix van Italië en Singapore werd de Grand Prix van Rusland gepland, die eerder in het begin van het seizoen werd verreden.

Liberty stelde dat die inkomsten van partners en leveranciers “voorheen pro-rata als omzet werden genomen, maar het merendeel wordt nu gelijkmatig over het kalenderjaar genomen en andere over een kleiner aantal specifieke evenementen. Deze verandering zorgde voor een lichte opleving van de inkomsten over het tweede kwartaal, maar zal over het gehele kalenderjaar geen wezenlijk effect hebben.”

Door de pro-rata betalingen keerde Liberty in het tweede kwartaal minder uit aan de teams. Daar tegenover stonden uitgaven aan de re-branding van het F1-merk met onder anderen kosten voor een nieuwe theme, investeringen in het nieuwe digitale platform en gestegen logistieke kosten.

De teams moeten rekening houden met nog een tegenvaller. De F1 Group is in een juridische strijd verwikkeld met 3M om haar nieuwe logo. Het technologieconcern claimt dat het nieuwe logo te veel weg heeft van dat van haar geregistreerde trademark Futuro. Mocht de F1 die strijd verliezen, dan zou ze het bedrijf mogelijk voor miljoenen moeten compenseren én een nieuw logo laten ontwikkelen.

Door de tegenvallende resultaten nam het aandeel $FWONK met 6% in waarde af, waarmee ze $460 miljoen in waarde verliest.

F1-Planet.com