Home » Actueel » Todt: “Schumacher vecht nog altijd”

Todt: “Schumacher vecht nog altijd”

FIA President Jean Todt was op maandagavond in Parijs zichtbaar geëmotioneerd bij de inauguratie van Michael Schumacher in de nieuwe FIA Hall of Fame. Schumacher werd als meest succesvolle F1-coureur aller tijden met zeven wereldtitels als laatste toegevoegd aan de eregalerij van wereldkampioenen. De Duitser had in 2013 een zwaar ski-ongeval had in de Franse Alpen en is nog altijd herstellende van het zware hersenletsel dat hij daarbij opliep. Hij werd in Parijs vertegenwoordigd door zijn manager, Sabine Kehm.

Todt zei in een speech dat hij Schumacher, met wie hij als Ferrari-teambaas tussen 2000 en 2004 vijf jaar op rij beide wereldtitels veroverde, dat hij de Duitser nog elke dag mist. En hij vecht nog steeds, stelde hij.

“We missen Michael”, zei Todt, “hij is er, hij vecht nog steeds. Ik ben blij dat Sabine hier is om de family business te runnen”.

“Ik wilde graag dat [zoon] Mick hier was vanavond, maar hij is aan het testen in Spanje en [zijn vrouw] Corinna is in de Verenigde Staten.”

“Er is een gevecht gaande”, verzekerde Todt, “Michael is een heel speciaal iemand, iemand die bijzonder is voor de autosport. Hij is bijzonder voor mij, hij is een vriend.”

Todt memoreerde aan de nederigheid van de zevenvoudig wereldkampioen.

“Ik herinner me dat hij voor Ferrari reed en er zijn twee dingen die ik wil noemen”, zei hij, “in 2000 was Ferrari na 21 jaar weer kampioen met Michael. Ik heb hem naar het podium gebracht en zei tegen Michael: ‘ons race-leven zal nooit meer hetzelfde zijn’. Die dag in Suzuka is absoluut het meest krachtige moment in mijn carrière.”

“Een ander ding dat toont hoe Michael is, is toen hij het seizoen 2000 als kampioen afsloot en we begonnen aan het seizoen 2001, vroeg hij me een beetje verlegen – want dat is hij – hij lijkt arrogant maar hij is verlegen.”

“Hij vroeg me: ‘zou je me toestemming geven om wat te testen in Fiorano om te zien of ik nog steeds kan rijden?’ Hij zat altijd vol twijfels of hij een goed coureur was of niet. Hij deed zijn test en was helemaal niet slecht.”

Manager Sabine Kehm nam in Parijs nederig de honneurs waar namens de zevenvoudig wereldkampioen.

“Ik ben maar een slechte vervanging”, zei Kehm, “We weten allemaal dat Michael hier eigenlijk had moeten zijn en ik weet zeker dat hij hier heel graag was geweest”.

“Hij had altijd het hoogste respect voor iedereen in deze ruimte en hij zou vereerd zijn.”

“Ik weet ook hoe een grote vriend Michael is van Jean. Ik weet zeker dat hij trots zou zijn geweest op hem dat hij dit mogelijk heeft gemaakt.”

“Ik denk niet dat het alleen discipline was wat hem zo bijzonder maakte. Ik denk dat wat hem bijzonder maakte, de liefde en betrokkenheid was bij ieder ander in de zaal, de liefde en passie voor deze sport.”

F1-Planet.com