Home » Actueel » Toro Rosso: “Miscommunicatie leidde tot crash Hartley en Gasly”

Toro Rosso: “Miscommunicatie leidde tot crash Hartley en Gasly”

Scuderia Toro Rosso heeft op zondag gezegd dat een miscommunicatie de reden was voor het markante incident tussen haar beide coureurs in de Grand Prix van China. Brendon Hartley en Pierre Gasly raakten elkaar in Turn 14 in de 31e ronde van de race. Gasly plaatste daar een aanval aan de binnenkant van zijn teamgenoot, maar die sloot de deur alsof die er niet was. Gasly raakte de auto van Hartley op de achterkant, wat aan beide auto’s voor schade zorgde. Hartley zou na de crash uitvallen. Gasly kon na een pitstop en een 10 seconden tijdstraf door, maar zou als achttiende en voorlaatste finishen.

Gasly stelt dat het team hem vertelde dat Hartley hem er aan het einde van het rechte stuk voorbij zou laten. De verbijstering was groot bij de Fransman toen Hartley dat aan het einde van het rechte stuk bij Turn 14 niet deed en scherp instuurde.

“Ze zeiden me over de radio ‘Ok, Brendon gaat je er voorbij laten aan het einde van het rechte stuk’. dus ik verwachtte dat hij me er voorbij zou laten. Ik dook aan de binnenkant”, zei Gasly na afloop, “ik verwachtte dat hij me wat ruimte zou laten in de bocht en uiteindelijk begon hij normaal in te sturen terwijl ik aan de binnenkant was. Toen was het al te laat en ik kon niets meer doen.”

‘Ik probeerde te remmen en hem te ontwijken, maar het was veel te laat. We raakten elkaar en dat was het.”

“Het is jammer want het laatste dat je wilt, is contact maken met je teamgenoot. Het is gewoon jammer. Ik denk dat we elkaar verkeerd hebben begrepen. Ik verwachtte dat hij iets zou doen en waarschijnlijk verwachtte hij iets anders.”

Gasly kreeg naast een 10 seconden penalty ook twee penaltypunten op zijn licentie voor het incident.

“We konden er niets meer aan doen”, zei hij, “op tv ziet het er waarschijnlijk heel slecht uit voor mij, maar met wat we gezegd hadden, was het behoorlijk duidelijk dat we daar van positie zouden wisselen. Ik had nooit verwacht dat hij zo zou insturen.”

“Dus als we in een gevecht waren geweest, hadden we dit niet geprobeerd.”

Brendon Hartley bevestigde het misverstand.

“Het was duidelijk een beetje miscommunicatie”, zei Hartley, “we wisselden in de eerste stint ook van positie omdat ik problemen had op de ultrasofts. Ik liet hem er voorbij bij het uitkomen van Turn 14 en de tweede keer werd het me weer gevraagd en wilde ik hetzelfde doen.”

“Maar mijn gevoel was dat hij gedacht moet hebben dat ik de deur opende bij het ingaan van de bocht en dat was niet het geval.”

Teambaas Franz Tost stelde dat de crash een teleurstellend slot van een moeilijk weekend inluidde voor zijn team.

“Helaas heeft Toro Rosso niet goed gepresteerd. We hadden het in dit weekend vanaf het begin moeilijk. We begonnen tegen de achterkant van de grid en tijdens de race konden we niet de snelheid vinden die we nodig hadden. Daarbij hadden we de crash tussen de twee coureurs door een misverstand in de communicatie. Dat was echt jammer. Aan het einde van de race vonden we een probleem in de versnellingsbak van Brendon’s auto en daardoor moesten we hem terugtrekken. Hopelijk kunnen we de reden voor deze slechte prestatie vinden en competitiever zijn in Baku.”

 

admin