Home » Actueel » Toro Rosso tevreden na “perfect” Honda-debuut

Toro Rosso tevreden na “perfect” Honda-debuut

Bij Scuderia Toro Rosso was er na afloop van de eerste testdag een zichtbaar groeiend vertrouwen. De Honda power unit had het de gehele dag zonder problemen volgehouden. Datzelfde was eerder al het geval bij de filmdag op Misano. Die was op last van de reglementen nog beperkt tot 100 kilometer, maar op maandag reed Brendon Hartley 93 ronden met de nieuwe STR13 en dat verliep alleszins probleemloos.

De Toro Rosso Honda was uiteindelijk goed voor de achtste tijd van de dag. Hartley zette een 1:22.371 op 2,1 seconden, slechts luttele honderdsten achter McLaren, dat de Honda power units inruilde voor Renault-motoren.

“Het was echt een heel positieve dag”, zei Hartley, “we hadden helemaal geen problemen. We stopten eerder vanwege het weer. Het waren bijna ijzige omstandigheden, maar alles voelde vanaf het begin behoorlijk goed.”

“We hadden natuurlijk heel veel test items waar we niet aan toe zijn gekomen door het weer, maar ik denk dat we met 93 ronden een geweldige start van ons seizoen achter de rug hebben. Het was echt heel, heel positief. Alle credits aan Honda. Geen klachten tot zover en we hadden wat betreft de betrouwbaarheid een perfecte dag.”

Hartley kon met zijn recente ervaring met de Renault-aangedreven STR12 een bijna horizontale vergelijking maken tussen de twee power units en stelde dat de bestuurbaarheid van de Honda power unit vele beter was dan de 2017-Renault motor.

“Ik weet niet wat ik ervan kan zeggen, maar de bestuurbaarheid van de Honda is de beste waar ik in de afgelopen twee jaar mee heb gereden in een Formule 1-auto.”

Hartley denkt dat Honda met de goede eerste dag een krachtig statement heeft gemaakt: “Dat denk ik wel. We waren als eerste op het circuit tot het begon te regenen en naar binnen gingen, hadden we de meeste ronden gereden.

Teambaas Franz Tost stelt dat de samenwerking met Honda een heel goede start heeft gekend deze winter. Dat is te danken aan een heel minutieuze voorbereiding.

“We hebben echt een fantastische werkrelatie met Honda. Op het vlak van de communicatie waren er geen problemen. Wij als Toro Rosso hebben ons voorbereid op de samenwerking met dit bedrijf. We hebben in Faenza lessen gehad over hoe te communiceren met Japanse bedrijven in de vorm van Honda. Dat was heel nuttig om een idee te krijgen van hun denkwijze, want het is een compleet andere cultuur. Die seminars hadden echt een heel positief resultaat.”

“Het was voor Toro Rosso een compleet nieuwe start. We zijn nu een soort fabrieksteam. Het is voor Toro Rosso een heel groot voordeel om met zo’n groot bedrijf als Honda te werken.”

“We zullen geen problemen hebben”, was de Oostenrijker vooraf al overtuigd, “de power unit doet het behoorlijk goed. Ik ben ervan overtuigd dat Honda de capaciteit en de knowhow heeft om de motor te ontwikkelen naar een niveau waarop we ze allemaal verwachten.”

“Ik zie het heel, heel positief in, want Honda heeft in de afgelopen maanden op het gebied van de betrouwbaarheid en de performance heel veel vooruitgang geboekt en we kijken allemaal uit naar het seizoen.”

F1-Planet.com