Home » Actueel » Tyfoon Hagibis bereikt zuid-oostkust Japan, Suzuka gesloten

Tyfoon Hagibis bereikt zuid-oostkust Japan, Suzuka gesloten

Tyfoon Hagibis is op zaterdag in het zuidoosten van Japan aan land gegaan en veroorzaakt daar grote overlast voor een heel groot gebied. Met windsnelheden van 160 km/u geldt voor grote gebieden een avondklok. De tyfoon, die van orkaancategorie 3 is, brengt zeer veel regen met zich mee en zorgt voor grote wateroverlast, onder meer in de hoofdstad Tokyo, waar de riolering de grote hoeveelheden water niet aan kan. Het openbare leven is grotendeels tot stilstand gekomen in de wijde omtrek van de baan van de tyfoon. Mensen zijn geadviseerd om binnen te blijven, het openbaar vervoer ligt in grote delen van het zuiden stil en de autoriteiten houden rekening met mogelijke calamiteiten, zoals het risico van grote modderstromen in bergachtige gebieden.

In Suzuka heeft de FIA een avondklok ingesteld voor het circuit. Van 0.30 uur op zaterdag tot 5.00 uur op zondagochtend is het circuit voor iedereen gesloten. De teams en de Formule 1-organisatie hebben na de vrije trainingen ingrijpende maatregelen getroffen. Alle faciliteiten die voor de Formule 1 waren aangebracht, zoals de startlichten, klokken, en inrichting van de pitstraat en pitmuur werden ontmanteld. Het volledige tv-compound van FOM is ondergebracht in twee pitboxen. Teams hebben zandzakken aangebracht om het stromende water zoveel mogelijk weg te houden uit de pitboxen en in de paddock werd een formatie van vrachtwagens geplaatst om de wind te breken.

“We zijn een beetje in niemandsland”, stelt Steve Nielsen, Operations Manager van de F1 Group.

“We hebben het F1 Broadcast Center naar het pitgebouw verplaatst, zodat het timingsysteem, de exit-verkeerslichten, de GPS en lichtpanelen die over het circuit worden verdeeld, de kans hebben om de storm te overleven.”

De autoriteiten zijn alert op overstromingsrisico’s. Het Japanse Meteorologisch Agentschap heeft gepleit voor annulering van buitenactiviteiten en heeft Hagibis vergeleken met de tyfoon Kanogawa uit 1958, die meer dan 400 liter regen per vierkante meter achterliet.

De coureurs vermaken zich ondertussen noodgedwongen in hun hotel met andere activiteiten. Max Verstappen en Carlos Sainz speelden FIFA op de hotelkamer van de Nederlander, terwijl McLaren-coureur Lando Norris werd gesignaleerd op de bowlingbaan en Romain Grosjean zei de zaterdag te zullen gebruiken om een modelauto van de Tyrrell zeswieler uit de jaren ’70 in elkaar te zetten.

Bekijk de livebeelden van het circuit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Most competitive Saturday we’ve had in years 😅🎮⚽️

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1) op

Dit bericht bekijken op Instagram

WHAT A STRIKKKKKKEEEEEEEEEEE 🤣😜 🎳 #losersclub

Een bericht gedeeld door Lando Norris (@landonorris) op

F1-Planet.com