Home » Actueel » Vasseur: “Alfa Romeo’s verbetering van 1,5 procent enorm”

Vasseur: “Alfa Romeo’s verbetering van 1,5 procent enorm”

Alfa Romeo-teambaas Frédéric Vasseur heeft gezegd dat de gestage progressie van zijn team sinds het begin van het seizoen “enorm” te noemen is. Het team begon 2019 op 1,9 seconde per ronde achterstand van de Mercedessen. Inmiddels is dat teruggebracht tot 1,5 seconde. Het team trok daarmee de stijgende lijn door die ze sinds het begin van 2018 had ingezet. Toen nog racend als het Sauber F1 Team, begon ze het seizoen als het laatste team op 2,5 seconden achterstand. Dat seizoen eindigde ze met regelmatige top-10 finishes. Na een kortstondige dip in de races in het vroege voorjaar is ze daar weer met overtuiging in terug en neemt ze op dit moment de zevende plaats in het Constructeurskampioenschap in.

De investeringen die sinds het aangaan van de samenwerking met Alfa Romeo zijn gedaan beginnen duidelijk vruchten af te werpen, zo stelt Vasseur. Hij ziet de positie in het kampioenschap en waar het team qua snelheid staat ten opzichte van andere teams als twee verschillende dingen en het laatste geeft reden tot nog meer optimisme.

“Ik ben veel meer gefocust op het niveau van prestaties”, stelt Vasseur, “we zijn ons drastisch aan het verbeteren, Vorig jaar waren we 2,5 seconden langzamer, nu zijn we gemiddeld 1,5 seconde langzamer en in de laatste races was het 1,2.”

“Voor ons is dat enorm. Dat moeten we vertalen naar punten en dat is een ander verhaal. In termen van potentieel hebben we een enorme stap vooruit gezet.”

Vasseur geeft toe dat het team tijdelijk wat inleverde aan het begin van het jaar. Het duurde even voor het team de C38 volledig doorgrondde en goed werkend kreeg op de Pirelli-banden.

“We hebben van vorig jaar op het begin van dit seizoen een kleine stap terug gedaan”, zegt hij, “misschien niet in het aller eerste begin, maar we hebben een deel gehad in het seizoen, misschien in mei, waarin het moeilijker was.”

“Ik denk dat het het leven van ontwikkelen is. Soms sta je een maandje stil in termen van prestaties, de volgende dag zet je een grote stap vooruit.”

“Je moet kijken naar het grote plaatje. Je kunt niet één race direct vergelijken met vorig jaar.”

“Over het geheel hebben we 1-1,5 procent vooruitgang geboekt en dat is enorm. De volgende stap is waarschijnlijk om iets beter voorbereid te zijn voor race 1 van volgend seizoen.”

Alfa Romeo staat momenteel zevende in de stand bij de constructeurs, maar is volop in de strijd die uitzicht geeft op de vijfde plaats. Renault staat maar zeven punten voor de Italiaans-Zwitserse formatie. Toro Rosso, dat in recente weken een grote sprong maakte dankzij de podiumfinish van Daniil Kvyat in Hockenheim, staat maar tien punten ervoor.

Vasseur ziet zijn team het in de rest van het seizoen opnieuw goed doen, al is het team niet op alle circuits even sterk.

“Op sommige circuits zijn we beter dan op andere, maar als je naar de tendens kijkt, de tendens is dat het gat kleiner wordt en dat zegt meer”, stelt Vasseur.

“We moeten doorgaan in deze richting. Ik weet ook wel dat de trend [van verbetering] op een gegeven moment wat zal afvlakken [als het team zich richt op 2020].”

“In de kwalificatie en de race zaten we min of meer bij Renault en McLaren, soms ervoor, soms net daarachter. We moeten met hen het gevecht aangaan.”

Alfa Romeo hoopt de punten die ze in de Grand Prix van Duitsland verloor als gevolg van vermeend nabootsen van traction control met engine mappings bij de staande start op de natte baan terug te krijgen. Het team finshte met beide auto’s in de punten, maar verloor die door grove tijdstraffen. Het team ging in beroep tegen het besluit van de stewards. De zaak daarover dient op 24 september aanstaande.

Mocht ze die punten terugkrijgen, dan is dat een welkome boost in de strijd in een uiterst competitief middenveld.

“Constante is heel belangrijk in het middenveld”, zegt Vasseur, “ik denk dat McLaren er ook altijd wel bij zit, maar ik hoop dat we in het tweede deel van het seizoen de strijd met McLaren kunnen aangaan. We moeten wel constanter worden. We moeten de auto’s elk weekend in de punten krijgen en proberen dat met twee auto’s te doen.”

“Ik denk dat we optimistisch kunnen zijn. Als je het vergelijkt met Barcelona, daar stonden we er ver van af We hebben ons vanaf dat moment constant verbeterd. We pushen hard om updates te brengen en we houden dit pad aan voor het laatste deel van het seizoen.”

Vasseur was blij met de zevende plaats aan de finish van Kimi Räikkönen in Hongarije, die het team een punt voor Racing Point in de stand bij de constructeurs bracht.

“Ik was vooraf niet erg optimistisch voor Boedapest, want ik denk dat de lay-out ons niet het beste ligt”, zegt Vasseur, “maar Kimi heeft het fantastisch gedaan in de race. De snelheid was er vanaf het begin. De sleutel was dat we een goede start hadden en voor Grosjean kwamen. We wisten dat de racesnelheid moeilijk zou worden voor Haas en het was belangrijk voor ons om hen voor te blijven.”

“Kimi hield aan het einde zelfs een Mercedes achter zich, wat een mooie situatie was. We konden Bottas ten minste vijf of zes ronden achter ons houden.”

“Ik denk dat dat weer een mooie stap vooruit was voor ons. Het is een geweldig gevoel voor de break voor het hele team. We hadden een moeilijke periode in de afgelopen twee weken [door de straffen in Hockenheim, red.]”

Vasseur verwacht dat Alfa Romeo in Spa en Monza, ondanks het profijt van de snelheid van de Ferrari power unit in een rechte lijn, niet spectaculair zal zijn. “Het is ook een probleem met het aërodynamicapakket. Ik denk dat we rond Singapore terug zullen komen, op de normale circuits.”

F1-Planet.com