Home » Actueel » Verstappen derde in GP van Japan

Verstappen derde in GP van Japan

Max Verstappen is op zondag in de Grand Prix van Japan als derde aan de finish gekomen. De Nederlander reed vanaf de derde startpositie een sterke race, waarin hij al snel in de verdediging moest ten opzichte van de twee Ferrari’s. Al aan het einde van de eerste ronde kreeg hij Kimi Räikkönen naast zich nadat hij zich verremde voor de chicane en de bocht niet haalde. Räikkönen dook aan de buitenkant naast de Red Bull, die daarop een kleine touché niet kon voorkomen. Verstappen zou voor het euvel een 5 seconden tijdstraf krijgen die hij zou moeten inlossen bij zijn pitstop.

Verstappen had ondanks het incident de derde plaats behouden. Door het incident was Sebastian Vettel doorgeschoven naar de vierde positie na een sterke eerste ronde waarin hij vanaf de negende startpositie kwam. De Ferrari-coureur maakte jacht op de Red Bull en waagde in de achtste ronde een inhaalpoging voor het insturen van de lange Spoon Curve. Verstappen zat net iets rechts van het midden, waardoor Vettel aan de binnenkant een gat zag. Verstappen hield echter zijn lijn om de bocht naar links te kunnen maken en sloot de deur. De twee raakten elkaar en Vettel spinde van de baan. De wedstrijdleiding besloot het incident als race-incident af te doen.

In het vervolg reed Verstappen zijn tweede stint op de zachte band en kon daarop in de slotfase nog jagen op de Mercedes van Valtteri Bottas, die op zijn medium banden na een periode van virtual safety car kampte met hevige blaarvorming. De Mercedes had echter voldoende snelheid om in de laatste ronde opnieuw een gat te trekken naar de Red Bull, die daarop moest settelen voor P3.

‘We hadden niet echt een kans, maar over het algemeen, om de auto veilig thuis te brengen met de schade die ik had, daarmee hebben we het goed gedaan. De strategie was aanvankelijk wat tricky met de supersofts erop, maar daarna op de softs werkte het eigenlijk heel goed. Je kon aan het einde zien dat we absoluut de snelheid hadden, ondanks de schade. Daar ben ik heel blij mee.”

“Ik remde iets te laat in de chicane en ik deed alles om terug te komen op de baan en volgens mij heb ik dat op een veilige manier gedaan, want ik ging niet als een gek terug het circuit op, maar Kimi koos de verkeerde lijn in de chicane. Hij had ook kunnen wachten tot ik terug was op de baan. We raakten elkaar een klein beetje, maar ik denk dat die vijf seconden straf belachelijk is, maar die hebben we overleefd. Voor de pitstop had [ik een incident] met Sebastian. In die bocht kun je niet inhalen. Ik gaf hem zelfs nog ruimte, maar hij onderstuurde in mijn auto. Het is jammer, maar ik ben nog steeds blij dat ik op het podium sta.”

F1-Planet.com