Home » Actueel » Verstappen houdt Hamilton van tweede plaats in GP van de VS

Verstappen houdt Hamilton van tweede plaats in GP van de VS

Max Verstappen heeft op zondag de tweede plaats weten vast te houden in de Grand Prix van de Verenigde Staten. Dat ondanks ongekende druk van een opstomende Lewis Hamilton. In een direct duel met de viervoudig wereldkampioen door de Esses hield hij de Mercedes heel kranig achter zich. Hamilton ging vanuit het duel wijd en naast de baan en dat gaf de Nederlander voldoende lucht om in de tweede plaats naar de finish te rijden.

Verstappen begon de race vanaf de achttiende startplaats, maar schoot na een goede start al door naar de dertiende plaats. Hij bleef uit de mêlee door de eerste bocht. Voor hem raakten  Charles Leclerc en Romain Grosjean elkaar en viel Vettel terug na een touché met Daniel Ricciardo. Max gedurende de ronde ook Kevin Magnussen had ingehaald na de eerste ronde als negende door. Een ronde later had hij ook de beide Force India’s afgeschud en enkele ronden later ook de beide Renaults voorbij. Met een wissel in de 23e ronde naar de supersofts mengde hij zich in de strijd vooraan en voerde een perfecte undercut uit door Bottas via de stops te passeren. Op de rode banden had de Nederlander een uitstekende race pace waarmee hij niet onder deed voor leiders Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen.

Toen Lewis Hamilton voor een tweede keer naar de pits moest voor een bandenwissel, schoof Verstappen door naar de tweede positie en kwam de overwinning letterlijk in het vizier. Hij kon jacht maken op Kimi Räikkönen, kwam stukje bij beetje dichterbij, maar de Fin kon vooraan steeds pareren. Achter hem kwam Hamilton op verse softs met rasse schreden dichterbij en meldde zich in de 50e ronde echt in de spiegels van de Red Bull. Desondanks hield Verstappen sterk stand. Hamilton kwam niet snel binnen DRS-bereik en kwam dat pas nadat Max zelf binnen DRS-range van Räikkönen was gereden en zelf ook de vleugel weg kon klappen.

Niettemin zou Hamilton met de versere banden na een kleine verremming van Verstappen in Turn 12 de aanval inzetten bij het ingaan van de Esses. Hij zette hem ernaast in Turn 13 en koos de buitenlijn. In Turn 14 had hij daarmee de binnenkant, maar de binnenkant in Turn 14 impliceerde de buitenkant voor Turn 15. Verstappen hield de binnenkant en sloeg de aanval af bij het uitkomen van Turn 16. Hamilton schoot van de racelijn en daardoor had Verstappen de marge om de tweede plaats veilig te stellen.

“Een beetje onverwacht, maar ik had een goede start, een goede eerste ronde en daarna waren we heel snel terug in P5, P4 en konden we de leiders volgen. We hadden gewoon een heel goede snelheid. We namen het juiste besluit om de undercut te doen bij Valtteri en daarna konden we onze eigen race rijden en ik denk dat we aan het einde wat druk konden zetten, maar helaas was ik in de laatste drie, vier ronden door mijn banden heen op de supersoft in vergelijking met de jongens op soft voor me.”

“Ik ben nog steeds heel blij. Volgens mij heb ik mijn schoen beschadigd doordat ik iets te hard heb gepusht, maar alles ok.”

“Op dat moment had ik het heel zwaar op mijn achterbanden. Ik blokkeerde in Turn 12. Het was een mooi gevecht door de hairpins en in de rechterbocht pushte ik zo hard als ik kon en ik kon het net volhouden, maar Lewis zat ook duidelijk al op het randje, dus ik ben heel blij dat ik als tweede ben gefinisht.”

F1-Planet.com