Home » Actueel » Verstappen: “Ik heb het zelf verprutst”

Verstappen: “Ik heb het zelf verprutst”

Max Verstappen was na afloop van de Grand Prix van China niet aflatend zelfkritisch over zijn race in de Grand Prix van China. De Nederlander kende een incidentvolle wedstrijd, waarin hij agressief joeg op inhaalmogelijkheden, maar daarbij opnieuw niet zonder incidenten bleef. Hij werd na een tijdstraf als vijfde geklasseerd.

Gestart vanaf de vijfde positie knokte hij zich in de eerste ronde al met veel risico voorbij Hamilton aan de binnenkant van Turn 3 en vervolgens buitenom Turn 6 bij Räikkönen. Vanuit derde positie werd hem door het team te verstaan gegeven te settelen in de race. Hij kon het tempo van Vettel en Bottas vooraan niet volgen en zette in op een lange tweede stint op de medium banden. Een incident tussen de beide Toro Rosso’s zou een safety car veroorzaken en Red Bull Racing twijfelde niet om die kans te benutten. Verstappen wisselde naar de zachte banden en zou daarop jacht maken om Lewis Hamilton, die hem door die stop voorbij was gegaan, opnieuw te passeren. Verstappen zette voor Turn 6 opnieuw aan, dook aan de buitenkant, maar kwam voor Turn 7 op het vuile deel van de baan en schoot ernaast. Hij kon zich herstellen, maar verloor wel een plaats aan Ricciardo.

Nadat hij zich alsnog had losgemaakt van de op zijn banden modderende Hamilton, was Sebastian Vettel de volgende in zijn baan. De Duitser had het in die fase eveneens zwaar op zijn medium banden en verremde zich wat voor Turn 14. Verstappen twijfelde niet en dook in het gat. Op dat moment herstelde Vettel zich en sloot de deur. Verstappen had daardoor niet de ruimte die hij dacht te hebben en raakte de Ferrari in de flank. Beide spinden, maar konden door. Verstappen zou echter de schuld krijgen voor het incident en tien seconden opgeteld krijgen bij zijn racetijd. Ondanks dat hij Lewis Hamilton opnieuw zou passeren na de spin, zou hij door die straf als vijfde geklasseerd worden. Extra zuur voor hem was dat Daniel Ricciardo, die het merendeel van de race achter hem had gereden, doorstootte naar de overwinning.

Verstappen stak de hand in eigen boezem. Hij verontschuldigde zich in parc fermé bij Vettel en legde de schuld van de verloren race bij zichzelf.

“Het is gewoon klote, maar ik heb deze race zelf verprutst”, zei  hij na afloop, “Bij Hamilton ging ik ging buitenom, maar daar lagen net wat te veel marbles, waardoor ik de auto verloor. Dat was jammer, maar toen lag eigenlijk nog alles open. Vervolgens zag ik dat Vettel het moeilijk had op zijn banden. Ik probeerde laat de bocht in te remmen. Daarbij blokkeerde ik mijn achterbanden een beetje en raakte ik hem. Dat is natuurlijk mijn fout. Het is niet wat je wil, maar helaas gebeurde het.”

Gevraagd of hij niet beter toch iets langer had gewacht tot het juiste moment zich voordeed, moest hij toegeven dat dat in dit geval de betere keuze was geweest.

“Achteraf is het altijd heel makkelijk om dat te zeggen, maar in deze situatie had ik beter wel kunnen wachten. Ik kan het nu echter niet meer veranderen. Misschien wilde ik te snel naar voren.”

“Op dit moment loopt het even niet soepel. Dat heeft het vorig jaar ook niet gedaan, maar nu is het zaak om dat proberen om te draaien. Het betekent echter niet direct dat ik rustiger aan moet doen. Het is erg ongelukkig dat deze dingen gebeuren. Ik zal alles gaan analyseren en sterker proberen terug te komen.”

Het was voor Max logisch om na de race op Vettel af te stappen en zijn verontschuldigingen aan te bieden.

“Ik denk dat we allemaal wel eens in deze positie hebben gezeten, dus als rijders onder elkaar kunnen we hier goed over praten.”

Max was blij voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, die op dat moment op het podium stond, maar de teleurstelling overheerst.

“De racepace was goed, maar zoals ik zei heb ik het zelf verprutst. Daniel heeft een super race gereden. De volgende keer proberen we dat met twee auto’s te doen.”

F1-Planet.com