Home » Actueel » Verstappen: “Inconsequente stewards als voetbalscheidsrechters”

Verstappen: “Inconsequente stewards als voetbalscheidsrechters”

Max Verstappen heeft gezegd dat besluitvorming door stewards altijd onderdeel zal zijn van de Formule 1 en dat persoonlijke interpretatie daar onlosmakelijk aan verbonden zijn. De Red Bull Racing-coureur vergelijkt die situatie met die in het voetbal, waar de besluiten ondanks de aanwezigheid van een VAR soms controversieel blijven.

Verstappen kreeg in het afgelopen jaar meer inzicht in het werk van de stewards door de straf die hij eind 2018 opgelegd kreeg na zijn opstootje met Esteban Ocon na afloop van de Grand Prix van Brazilië. Hij kreeg een taakstraf opgelegd van de FIA en zou zich daarvoor nadrukkelijk moeten verdiepen in het werk van de stewards die hij eerder zo vaak bekritiseerde. Hij woonde de Stewards Conferentie bij en observeerde het werk van de stewards bij de Formule E-race in Marrakesh.

In het afgelopen jaar was hij dan ook behoorlijk gematigder in zijn commentaar op de stewards. Temeer omdat de tendens onder de nieuwe Racedirecteur Michael Masi verschoof naar een meer toegeeflijk standpunt ter bevordering van het wiel-aan-wiel racen. Coureurs kregen vaker de zwart-witte waarschuwingsvlag getoond in plaats van direct een tijdstraf.

“Weet je wat het is, het is in het voetbal hetzelfde. Je hebt verschillende scheidsrechters en sommigen geven gemakkelijker een gele kaart dan anderen. Zo is het hier ook”, zei Verstappen.

“Er is natuurlijk een reglementenboek, maar de stewards hebben een klein zegje in wat er echt wordt toegepast.”

“Als je naar een Champions League-wedstrijd of naar een Premier League-wedstrijd kijkt, daar kan de scheidsrechter verschillend zijn.”

“Soms kom je weg met een gele kaart en een andere scheidsrechter geeft je een rode kaart en je hebt zoiets van ‘wat gebeurt hier?’. Zo is het in de Formule 1 ook, denk ik.”

Verstappen heeft er geen moeite mee dat het stewardspanel, evenals de dienst doende scheidsrechters in het voetbal, rouleert, wat voor inconsistenties in beoordeling kan zorgen

“Dat is ook prima”, zei Verstappen, “als de aan de verkeerde kant zit met een straf, dan is dat altijd slecht tenzij je echt iets slechts hebt gedaan en je het moet accepteren.”

“Maar als het 50/50 is en je krijgt de straf, dan ga je daar altijd vragen over stellen.”

“Het is heel moeilijk voor hen [de stewards]. Ik was in de stewardskamer [bij de Formule E in Marrakesh] en ervoer hoe ze straffen uitdelen.”

“Het is niet gemakkelijk voor hen. Ze willen geen straffen uitdelen. Soms moeten ze wel, ook vanwege hoe de regels zijn beschreven.”

“We kunnen soms bekijken om de straffen wat te verlichten of het gewoon anders op te schrijven in het reglementenboek.”

 

F1-Planet.com