Home » Actueel » Verstappen krijgt taakstraf voor opstootje met Ocon

Verstappen krijgt taakstraf voor opstootje met Ocon

Max Verstappen heeft op zondagavond in São Paulo een taakstraf opgelegd gekregen van de stewards voor het opstootje dat in de FIA-garage ontstond tussen de Nederlander en Esteban Ocon. Verstappen zal zich 2 dagen in dienst moeten stellen van de FIA voor het fysieke contact dat er na afloop van de race was tussen de twee coureurs.

Verstappen en Ocon waren eerder in de 44e ronde van de race betrokken in een crash nadat Ocon zich bij het ingaan van de ronde probeerde te ontdoen van een ronde achterstand bij leider in de wedstrijd, Verstappen. Ocon dook aan de buitenkant, maar sneed te vroeg terug voor de tweede apex en raakte de Red Bull in de flank. Beide spinden. Verstappen verloor door het incident de leiding en zou die door schade aan zijn vloer ook niet meer kunnen heroveren.

Verstappen was ziedend en riep na het vallen van de vlag al dat “Ocon maar beter kon zorgen dat hij hem niet vond in het paddock”. Bij terugkeer in parc ferme troffen de twee coureurs elkaar bij de weging in de FIA-garage. Verstappen beende op de Fransman af en nam hem even flink de maat. Hij gaf de Fransman herhaaldelijk wat duwen en beende vervolgens weg.

De stewards riepen beide coureurs na afloop bij zich voor “vermeend overtreden van de Internationale Sporting Code” door fysiek contact met een andere coureur. Van het incident circuleerden al snel videobeelden, zodat het vrij gericht door de stewards kon worden beoordeeld.

“De Stewards hebben videomateriaal van de beveiligingscamera’s van de FIA bekeken en de coureurs van auto 33 (Max Verstappen) en auto 31 (Esteban Ocon) en teamvertegenwoordigers gehoord. De coureur, Max Verstappen, kwam de FIA weegbrug garage binnen en stapte direct op coureur Esteban Ocon af en na enkele woorden startte een handgemeen. Hij duwde of sloeg Ocon meerdere keren krachtig tegen de borst.”

“De stewards hebben een hoorzitting gehouden waarbij beide coureurs zich naar behoren hebben gedragen en hebben meegewerkt met de Stewards. De stewards begrepen van Max Verstappen dat hij extreem boos was over het incident op de baan tijdens de race en gaf toe dat het niet zijn aanvankelijke intentie was om Ocon te lijf te gaan, maar dat hij “getriggerd” werd en dat maakte dat hij zijn geduld verloor.”

“Hoewel ze sympathie hebben voor Verstappen’s passie, stelden de Stewards vast dat het de verplichting is van sportmensen op dit niveau om zich naar behoren te gedragen als rolmodellen voor andere coureurs op alle niveaus en vonden dat Verstappen zich daar niet naar had gedragen. De stewards stellen derhalve dat Max Verstappen zich binnen zes maanden na dit incident twee dagen ten dienste zal moeten stellen op instructie van de FIA. (Penalty under Art. 12.3.1.c of the FIA International Sporting Code.)”

De stewards besloten geen verdere actie te ondernemen tegen Ocon, die in de race was bestraft met een 10 seconden stop and go penalty voor zijn rol in het incident.

F1-Planet.com