Home » Actueel » Verstappen: “We willen meer races winnen”

Verstappen: “We willen meer races winnen”

Max Verstappen is behoorlijk tevreden over het verloop van de eerste seizoenshelft voor hem en zijn team Red Bull Racing. De Nederlander won twee races en behaalde voor de Grand Prix van Hongarije zijn eerste pole-position. Vooral de stijgende lijn geeft reden tot optimisme.

“Het is behoorlijk goed gegaan, maar het kan altijd beter”, zegt Verstappen op de website van zijn team, “ik denk dat we in de meeste races de resultaten hebben gemaximaliseerd en ik voelde me goed in de auto. Natuurlijk willen we wel meer races winnen.”

Het seizoen begon wat stroef in een situatie waarin de Red Bull duidelijk de derde auto van het veld was en Mercedes en Ferrari in normale omstandigheden moeilijk te verslaan waren.

“We hebben een wat moeilijkere start gehad dan we hadden gewild wat de auto betreft, maar het was mooi om daarna twee overwinningen te behalen. We hebben de auto verbeterd en Honda heeft hun motor verbeterd.”

Max was bij zijn overwinning in Oostenrijk vooral blij voor Honda, dat na een moeilijke periode voor het eerst sinds 2006 weer een Grand Prix won.

“Ik was vooral blij voor Honda bij het winnen van die race. Elke overwinning is geweldig, maar voor hen was het emotioneel en ik was blij dat het op ons thuiscircuit in Oostenrijk was”, zegt Max.

In Oostenrijk waren de tribunes veranderd in een zee van oranje. De steun vanuit Nederland voor de coureur blijft hem verbazen.

“Het is geweldig om zulke steun achter je te hebben”, zegt hij, “het geeft je positieve energie als je de race in gaat. Je probeert ze een goed resultaat te geven en dat hebben we twee jaar op rij kunnen doen.”

In Hockenheim waren de omstandigheden anders, maar Verstappen wist de Red Bull opnieuw naar de hoogste trede van het podium te rijden.

“Er waren zo veel verschillende omstandigheden. Je moest alert blijven, want het was gemakkelijk om een fout te maken, maar als team hebben we het heel goed gedaan. Goede communicatie, goede pitstops en geconcentreerd blijven. Dat was het belangrijkste. We hadden de juiste strategie, de juiste communicatie en de juiste band toen het erom ging. Toen ik eenmaal aan de leiding ging op de slicks, zou het lastig zijn geworden om me voorbij te komen.”

Verstappen is vol lof voor de pitcrew van Red Bull Racing, die in de afgelopen weken record na record vestigde met snelle pitstops.

“Zij waren heel cruciaal. Het was indrukwekkend om te zien dat ze zelfs in die veeleisende omstandigheden het wereldrecord konden verbreken. Het is ook goed omdat ik weet dat ik met de pitstops kan racen.”

De eerste pole-position hing voor Verstappen lang in de lucht. Hij werd in Hongarije na 94 Grands Prix de honderdste coureur in de Formule 1 die pole pakte.

“Mijn eerste pole-position zal altijd bijzonder zijn. Een kwalificatieronde met weinig brandstof is zo leuk. Je kunt echt de grip van de auto voelen bij volledige downforce. Het was opnieuw een geweldige dag voor iedereen in het team en daar hoort Honda ook bij.”

Er was opnieuw regelmatig kritiek over de offensieve rijstijl van de Nederlander, waarbij hij geen twijfels laat bestaan over zijn intenties. Max stelt echter dat hij vooral zijn werk doet en daarbij hoort wat hem betreft dat je scherp moet zijn in de duels.

“Ik ben er niet om er een grote show van te maken. Ik probeer gewoon het beste resultaat te behalen. Als we ons op P4 of P5 hebben gekwalificeerd, moet je mensen inhalen in de race en dat zorgt automatisch voor actie. Ik houd ervan te vechten op het circuit en hard te vechten voor een overwinning. Het is saai geweest, maar we hebben recentelijk ook een paar goede races gehad die beter waren voor de fans. Ik moest het gevecht aangaan met de andere coureurs en ik denk dat de fans dat mooi vinden.”

Verstappen gaat gedurende de zomerbreak op vakantie en zal daardoor niet toekomen aan zijn andere passie, sim-racen.

“Misschien kan ik die inpakken in plaats van wat kleding, maar ik denk niet dat het een optie zal zijn. Het zal een sim-racing detox zijn.”

Na de zomerbreak wordt het seizoen hervat in Spa-Francorchamps.

“Het is een van mijn favoriete circuits”, zegt Verstappen daarover, “het is gewoon een geweldige baan met snelle bochten. De hele flow van het circuit is gewoon heel leuk om te rijden.”

Van de negen resterende races kijkt Verstappen het meest uit naar de Grand Prix van Japan, waar hem als Honda-coureur opnieuw een groots heldenonthaal zal wachten.

“Ik kijk echt uit naar Suzuka. Er zal heel veel steun voor Honda en het team zijn, dus ik kijk ernaar uit om al die gepassioneerde fans te zien die ons komen steunen.”

Verstappen heeft in de stand nu 69 punten achterstand op Lewis Hamilton. Max zal zich er in de tweede seizoenshelft op concentreren om dat gat te verkleinen. Zijn conclusie na de eerste seizoenshelft: “Het kan altijd beter!”

F1-Planet.com