Home » Actueel » Vettel: “Blij met overwinning nadat de laatste weken niet de beste waren”

Vettel: “Blij met overwinning nadat de laatste weken niet de beste waren”

Sebastian Vettel was na afloop van de Grand Prix van Singapore blij en opgelucht met het behalen van de overwinning. Het was inmiddels alweer meer dan een jaar geleden sinds hij voor het laatst een Grand Prix won. Sindsdien heeft de Ferrari-coureur regelmatig moeilijke weken beleefd met races die niet volgens plan verliepen. Bovendien kwam hij de laatste maanden in toenemende mate onder druk van zijn snelle teamgenoot Charles Leclerc.

“Ik ben heel blij. Een geweldige race. Ik denk, aller eerst grote felicitaties aan het team. De start van het seizoen is moeilijk geweest voor ons als team,m aar in de afgelopen weken zijn we denk ik tot leven gekomen. Ik ben echt trots op het werk van iedereen thuis. In de tweede plaats wil ik de fans bedanken. De afgelopen weken zijn niet de beste voor mij geweest, maar het is ongelooflijk hoeveel steun ik heb gekregen. Zoveel brieven, zoveel lieve berichten. Yeah, mensen vertellen soms hun eigen verhaal als dingen niet goed aan enzovoort, dus het gaf me veel kracht en geloof en ik probeerde het vandaag allemaal mee te nemen naar het circuit, in de auto en het is mooi als het zich uitbetaalt.”

Het beslissende moment was dat van zijn pitstop in de 20e ronde. Het besluit om op dat moment naar binnen te gaan, kwam op het aller laatste moment.

“Het was een heel late call”, vertelt Vettel daarover, “ik dacht dat het wat vroeg was, want ik wist niet of we het de banden dan wel konden laten volhouden in de tweede stint. Ik gaf alles in de outlap, want ik zag dat de twee auto’s voor me niet stopten, vooral Lewis niet. Ik was verrast toen ik een ronde later voor hen kwam. Het was daarna druk geweest om de banden te controleren met al het verkeer waar ik doorheen moest. Ik probeerde er zo snel ik kon doorheen te snijden, daarmee misschien wat marge te hebben en het aan het einde te controleren, maar het werkte niet meer toen de safety car naar buiten kwam. We hebben het tot het einde gecontroleerd. De auto werd beter en beter. Het was lastig bij de herstarts op koude banden, maar ik denk dat je als de eerste auto altijd een voordeel hebt.”

Vettel stelde dat het niet per se zo voelde dat hij zijn critici de mond snoerde met de overwinning.

“Misschien haal ik daar minder voldoening uit dan je zou denken. En zoals ik zei over vorm enzovoort, ik denk niet dat er iets mis was, dus het was niet dat we snelheid tekort kwamen of wat dan ook. Ik denk dat ik het gisteren veel beter had kunnen doen. Recentelijk was er denk ik over het geheel bezien niets mis. Dingen vielen misschien niet op hun plek, plus ik heb de race in Monza verprutst. Dat was mijn fout. Verder, weet je, het is een lange race en er kon heel veel gebeuren. Maar yeah, over het geheel bezien is het onderdeel van het spel.”

“Ik ben hier nu al zo lang en yeah, het is gewoon hoe het tij soms keert. Ik heb de hoogste verwachtingen van mezelf en ik ben niet blij als ik niet lever wat ik weet dat ik het kan. Ik had momenten dit jaar dat ik moeite had om het eruit te halen, dus ik weet dat ik me kan verbeteren. Ik kan daar dus niet tevreden over zijn, maar yeah, ik weet dat het niet zo slecht of desastreus was als mensen er misschien van hebben gemaakt. Dus ik denk dat als je al zo lang meeloopt en je zoveel goede momenten hebt gehad, het een klap is als er slechte momenten zijn. Ik denk dat het erbij hoort.”

Gevraagd of hij opgelucht was met zijn zege, moest hij toegeven dat dat toch wel een beetje het geval was.

“Ja, misschien komt dat wat later, maar yeah, misschien is het wel een bevestiging dat als je blijft doen wat je doet… Momenten waarvan je weet dat dingen verkeerd gaan en je je moet aanpassen, maar ik had de laatste tijd niet het gevoel dat er grote veranderingen nodig waren. In dat opzicht is dit een bevestiging, maar het is niet zo dat ‘ik eindelijk weer kan ademhalen’. Het is niet dat ik dacht dat ik in een slechte situatie zat. Ik wist dat ik moest volharden en door moest pakken.”

F1-Planet.com