Home » Actueel » Vettel: “Dit is niet de sport waar ik verliefd op werd”

Vettel: “Dit is niet de sport waar ik verliefd op werd”

Sebastian Vettel heeft zich na de Grand Prix van Canada fel verweerd voor het moment bij de chicane in Turn 3 en 4 waar hij kort naast de baan ging en waarvoor hij een tijdstraf kreeg opgelegd van vijf seconden. De Ferrari-coureur stelde “misschien wel in het verkeerde tijdperk te zijn geboren” en dat “dit niet de sport is waar hij jaren geleden verliefd op werd”.

”Ik denk dat het duidelijk is wat er is gebeurd”, stelde hij, “je verliest de auto. Dat doe ik niet vrijwillig, want de uitkomst is zo onvoorspelbaar. Toen ik de auto eenmaal kom opvangen, realiseerde ik me dat ik de auto niet op de baan kon houden. Ik remde af, moest remmen, ging voorzichtig over het gras. Dat kostte me veel tijd.”

”Het lukte om terug te komen op de baan vuile banden en toen hervond ik soort van de controle terwijl ik ergens op de baan was. Ik moest mijn spiegels controleren en Lewis zat pal achter me. Ik keek om te zien waar hij was. Niet om hem in de weg te rijden of wat dan ook. Dus dat is wat er is gebeurd.”

”Ik ben niet de eerste die een fout maakt bij het ingaan van een bocht en de auto op het gras, grind of wat dan ook moest sturen.”

Vettel stelde dat het uitdelen van straffen voor dergelijke incidenten niet past bij hoe hij vindt dat het racen zou moeten zijn.

”Ik ben een purist. Ik vind het geweldig om naar lang vervlogen tijden terug te kijken, de oude auto’s, de oude coureurs. Het is een eer als je de kans hebt om ze te ontmoeten en met ze te praten. Op een bepaalde manier zijn ze helden. Dus dat vind ik geweldig, maar ik zou willen dat ik net zo goed was als ik nu ben, maar dan in hun tijd in plaats van nu.”

”ik denk dat het niet alleen gaat om het besluit van vandaag, er zijn ook andere besluiten. Luister alleen naar wat er over de boordradio wordt gezegd. We hebben een officiële taal. Dat is allemaal onzin. Ik vind dat we zouden moeten kunnen zeggen wat we denken, maar dat kunnen we nu niet. Ik ben het er niet mee eens hoe de sport nu is.”

”Je hebt al die bewoordingen als ‘ik heb voordeel behaald’, ‘ik ben benadeeld’, ‘ik heb een crash vermeden’. Het is gewoon verkeerd. Het gaat niet echt over wat we doen in de auto. Het is racen, het gaat om gezond verstand.”

”Als er een gevaar op de weg is, ga je van je gas. Het is onnatuurlijk om het pedaal dan ingetrapt te houden en dan te zeggen ‘ah, ja de auto had daar niet moeten zijn’. Lewis moest reageren toen ik terug kwam op de baan. Ik weet niet hoe close het was of niet. Toen ik in de spiegel keek, zat hij daar, maar voor mij is dat onderdeel van het racen. En ik denk dat heel veel mensen die ik eerder noemde, de oud-coureurs, de mensen op de tribunes het ermee eens zijn dat het bij het racen hoort, maar tegenwoordig…”

”Ik vind het niets. We klinken allemaal een beetje als advocaten, gebruiken formele taal. Ik denk dat het mensen geen goed doet en het doet de sport geen goed. Dit is in ieder geval niet de sport waar ik verliefd op werd toen ik het op tv zag. Het doet me pijn, want het raakt mijn raceresultaat, maar ik denk dat het ook met het grotere plaatje te maken heeft.”

“Morgen als ik wakker word, zal ik niet teleurgesteld zijn. Ik denk dat Lewis en ik een enorm respect voor elkaar hebben. We hebben zo veel  bereikt in deze sport. Ik denk dat we allebei heel gezegend zijn dat we in de positie zijn om een race te winnen, dan een te verliezen. Ik denk niet dat het heel veel uitmaakt als je al zo lang meeloopt, maar zoals ik zei, ik ben niet blij met al dat geklaag en al die dingen die we zo vaak zien gebeuren.”

F1-Planet.com