Home » Actueel » Vettel: “Ferrari zou slechter af zijn geweest op normale Pirelli-band”

Vettel: “Ferrari zou slechter af zijn geweest op normale Pirelli-band”

Ferrari-coureur Sebastian Vettel heeft op dinsdag toegegeven dat Ferrari in de Grand Prix van Spanje “waarschijnlijk slechter af was geweest” als Pirelli de originele banden voor 2018 had meegenomen. Hij kwam tot die conclusie na een dag van testen op het circuit, waarbij hij met de originele banden reed. Op basis van die data kon een vergelijking worden gemaakt met de banden die gedurende het weekend werden gebruikt

De bandenfabrikant nam naar Barcelona banden mee waarvan het loopvlak een fractie dunner was dan de originele banden. Ze deed dat nadat tijdens de wintertests hevige blaarvorming werd geconstateerd. De nieuwe band leek een forse impact te hebben op de verhoudingen. Na drie pole-positions op rij hadden Ferrari en Vettel het plotseling zwaar om de banden op temperatuur te krijgen en in de race kampten ze met oververhitting. Mercedes had daarentegen op de dunnere banden haar auto’s terug in topvorm.

Vettel beklaagde zich gedurende het weekend veelvuldig over de banden en plaatste vraagtekens bij de plotselinge koerswijziging van Pirelli, maar na een dag testen, waarin hij 136 ronden aflegde, moest hij toegeven dat de situatie op de originele banden niet beter zou zijn geweest, al stelde hij wel dat de nieuwe band “anderen waarschijnlijk beter lag” dan Ferrari.

“Ik denk dat het behoorlijk logisch is”, zei hij na afloop van de testdag, “normaal gesproken krijg je niet de kans om dit soort besluiten na te gaan, maar ik denk dat, nu we een dag hebben gehad als vandaag, het resultaat denk ik is dat als we op zondag de normale band haden gehad, we waarschijnlijk slechter af waren geweest.”

“Dus ik denk dat het het juiste besluit is geweest en het was onze fout dat we niet dezelfde slijtage of levensduur van de banden hadden als anderen.”

Vettel, die de testdag als derde afsloot achter Max Verstappen en Carlos Sainz, was blij dat zijn team kon nagaan waarom ze zo’n “slecht weekend” doormaakte. Vettel finishte de race als vierde.

“Het is goed dat we deze test hebben”, zei hij, “en ik denk dat we een paar ideeën hebben, nu is het aan ons om die ideeën te realiseren.”

“De timing [van de test] is goed. Het was een slecht weekend voor ons. We waren niet snel genoeg. Ik denk dat we, meer dan het feit dat wd niet snel genoeg waren, problemen hadden om de banden goed te houden.”

“Die twee dingen zijn aan elkaar gerelateerd, maar het was goed om de mogelijkheid te hebben om het na te gaan en nu is het aan ons om actie te ondernemen.”

Pirelli’s Race Manager Mario Isola was blij en opgelucht met de bevinding van Vettel, die Pirelli’s besluit rechtvaardigt.Absoluut”, zei hij daarover, “ik ben heel blij. Ik kan niet verhullen dat ik daar heel blij mee ben na een weekend als we achter de rug hebben, ja.”

“Het gedrag van de banden gedurende het raceweekend was  in lijn met onze verwachtingen”, stelt Isola.

“Bij hoge temperaturen vermeden ze blaarvorming, dat is de informatie die we hebben van het weekend. Nu is het belangrijk om ook feedback te hebben over het gevoel, het gedrag, dat soort dingen. Ik ben blij te horen dat Sebastian dat heeft gezegd.”

admin