Home » Actueel » Vettel: “Ik moest het proberen bij Bottas”

Vettel: “Ik moest het proberen bij Bottas”

Sebastian Vettel baalde na afloop van de Grand Prix van Azerbaijan van zijn mislukte inhaalpoging op Valtteri Bottas na de herstart van de race in ronde 48. De Duitser was achter de Fin terecht gekomen na zijn pitstop. Bottas reed lang door op zijn supersofts en zou onder de safety car zijn welkome wissel naar de ultrazachte banden maken. Hij bleef daarmee Vettel voor. De Ferrari-coureur positioneerde zich voor Turn 1 voor een manoeuvre, maar blokkeerde zijn voorwielen onder het remmen en viel terug tot achter Kimi Räikkönen. Gehavend door de flat spot op zijn banden moest hij daarna de laatste podiumplaats aan Sergio Pérez laten.

“Ik ben blij dat ik het heb geprobeerd”, zei Vettel na afloop, “ik ben niet blij dat het niet lukte, maar ik móet het proberen.”

“Ik denk niet dat ik te optimistisch was door aan de binnenkant te duiken. Het was niet extreem laat, anders zou ik de bocht helemaal niet hebben gehaald, maar ik haalde hem. Net.”

“Ik had geen keuze”, verklaarde hij het besluit om ervoor te gaan, “Lewis [Hamilton] zat aan de rechterkant, dus ik kon de deur naar hem niet sluiten. Valtteri lag voor me. Hij liet een gat. Ik was verrast, gegeven het feit dat het remmen heel moeilijk was.”

“Ik zat een beetje vast, want ik kon niet zien waar ik was in relatie tot Turn 1. We hebben onze referenties en die staan aan de rechterkant – een curb, de tekens op de muur en aan de linkerkant is er nauwelijks een referentie.”

“Ik had een behoorlijk goede herstart, zag het gat aan de binnenkant, maar helaas blokkeerde ik.”

“Zonder de lock-up, ik remde op hetzelfde punt als altijd, denk ik dat ik de bocht zou hebben gehaald en zou het een goede move geweest zijn.”

“Het is achteraf gemakkelijk te zeggen dat het niet werkte, dus dat is niet goed. Ik moest het proberen. We kunnen niet één of twee seconden van de race een wolk boven de hele race laten plaatsen, want er zijn heel veel positieve punten uit te halen.”

 

Vettel probeerde de verloren positie aan Pérez nog goed te maken, maar dat lukte niet.

“Met de flatspot probeerde ik de Force India weer in te halen. Eerst moest ik even heroriënteren en begrijpen wat de balans was met de flatspot. [De Force India’s] waren snel op de rechte stukken. Pérez kreeg daarna een tow van de auto’s voor hem en ik had niet echt een kans om nog iets te proberen. Jammer.”

“Afgezien daarvan denk ik dat het een sterke race was. Zo gaat het soms.”

“Zonder de safety car zou het gemakkelijker zijn geweest voor ons. Er zijn waarschijnlijk 47 positieve ronden en misschien één bocht met een wat minder positieve noot. Hoort bij het spelletje.”

Vettel verloor door de actie wel de leiding in het kampioenschap. Lewis Hamilton leidt daarin nu met 70 punten, vier punten meer dan de Ferrari-coureur.

F1-Planet.com