Home » Actueel » Vettel: “Ik was niet op m’n best in 2018”

Vettel: “Ik was niet op m’n best in 2018”

Ferrari-coureur Sebastian Vettel heeft toegegeven dat hij in het afgelopen seizoen niet altijd naar zijn beste kunnen heeft gepresteerd. De 31-jarige Duitser is kritisch naar zichzelf als het gaat om zijn resultaten. Hij voerde lange tijd het Wereldkampioenschap aan, maar een moeilijke periode vanaf de zomer met kostbare fouten in onder meer Duitsland, Japan en de Verenigde Staten leverde hij zienderogen in ten opzichte van Lewis Hamilton en keek hij van een kleine voorsprong in de titelstrijd binnen luttele weken aan tegen een grote achterstand.

Naast de persoonlijke fouten van Vettel waren er ook strategische fouten van zijn team. Zo besloot het team de beide Ferrari’s in de natte kwalificatie van de Grand Prix van Japan aanvankelijk in Q2 op intermediates naar buiten te sturen in Q2. De regen zette op dat moment nog niet genoeg door, maar op het moment dat ze naar de droog-weer band waren gewisseld, zwol de regen wel aan. In Monza liet het team Kimi Räikkönen vrij racen op wat later een keerpunt in het seizoen zou blijken. Het team maakte bovendien een cruciale fout in de technische koers, waardoor de resultaten een neergaande tendens kregen en de uiteindelijk moest teruggrijpen naar oude specificaties onderdelen.

Vettel steekt de hand in de eerste plaats echter in eigen boezem.

“Met het jaar dat ik heb gehad, denk ik niet dat ik er ooit problemen mee heb gehad om mijn hand op te steken als ik een fout had gemaakt”, zei Vettel.

“Wetende hoe snel dingen de verkeerde kant op kunnen gaan, hoe snel dingen anders hadden kunnen gaan dit jaar, heb ik een aantal dingen moeten evalueren, maar er zijn andere dingen waarbij ik zelf in de fout ging en daar hoef ik niet veel voor te evalueren en dingen niet overmatig complex te maken.”

“Ik denk dat ik weet wat ik moet doen. Als ik erop terugkijk, dan ben ik niet op mijn best geweest. Dus ik kijk eerst naar mezelf. Ik denk dat ik beter kan dan ik op momenten heb laten zien dit jaar.”

“We hebben tegen het einde van het jaar een stap terug gedaan, wat ons in staat stelde om weer competitiever te worden, maar ik denk dat we nu begrijpen wat er verkeerd is gegaan. Ik denk dat we veel lessen hebben geleerd.”

“Het was over het geheel bezien een zwaar jaar. Ik denk dat het team sterk is en het heeft potentieel, maar er zijn zeker veel dingen gebeurd binnen het team. Het overlijden van onze voorzitter, meneer [Sergio] Marchionne had duidelijk een impact en dat was zwaar.”

“Het is aan ons om naar elk detail te kijken en ervoor te zorgen dat we er sterker uit komen als groep.”

Vettel stelt dat het, ook na een moeilijk seizoen, van belang is om naar de positieve aspecten te kijken.

“We hebben ook heel veel races gehad waar we alles uit de auto en uit het pakket hebben gehaald en waarin ik het gevoel had dat ik alles had gedaan was ik kon. Daar was ik blij mee.”

“Ik heb nu gewoon even tijd nodig om dingen af te sluiten. We hebben wat tijd om het te verwerken en te analyseren.”

“Ik denk niet dat ik dingen heel anders hoef aan te pakken, maar ik kan me zeker aanpassen en sterker worden.”

Nu het seizoen teneinde is kan Vettel de tijd nemen om zich opnieuw op te laden.

“Er komen nog wat evenementen aan, maar waar ik naar uitkijk, als ik eerlijk ben, is om alles uit te schakelen. Ik heb wat tijd nodig voor mezelf. Het is een behoorlijk moeilijk en uitputtend jaar geweest voor mij. Ik heb even een time-out nodig.”

“Ik ben er behoorlijk zeker van, op basis van de afgelopen winters, dat ik heel snel, meestal na 111 dagen, weer heel hongerig ben voor de volgende race.”

“Ik ga gewoon genieten thuis. Ik ga genieten van mijn familie, vrienden, dingen doen waar ik normaal geen tijd voor heb, wat klusjes in huis, kleine taken.”

F1-Planet.com