Home » Actueel » Vettel: “Negeren teamorders in Sochi was verkeerd”

Vettel: “Negeren teamorders in Sochi was verkeerd”

Ferrari-coureur Sebastian Vettel heeft op donderdag in Suzuka toegegeven dat het negeren van Ferrari’s teamorders in Sochi verkeerd was. Vettel kreeg op basis van teamafspraken bij de start van de Grand Prix van Rusland een slipstream van zijn teamgenoot Charles Leclerc, die van pole-position startte, om hem in stelling te brengen om achter hem aan te sluiten voor de eerste bocht. De tow werkte echter zo goed dat de Duitser doorschoot naar de leiding. Ferrari vroeg hem daarom in de zesde ronde van de race om de positie aan Leclerc terug te geven, maar Vettel weigerde dat en stelde dat hij genoeg afstand had genomen om de positie te rechtvaardigen.

Na afloop van de race weigerde Vettel nog zijn excuses te maken aan het team en aan Leclerc, maar kwam in de twee weken na het voorval toch tot inkeer.

“Over het algemeen is alles duidelijk”, zei Vettel, “natuurlijk moet je met elkaar praten. We hebben een gesprek gehad, maar er waren ook andere gesprekken. Ik zou niet zo’n ophef over het hele verhaal maken.”

“Ik denk dat er ook positieve dingen waren in Rusland. Voor de eerste keer dit jaar hadden we een heel, heel goede snelheid in de race en konden ons staande houden ten opzichte van Mercedes.”

“In andere races zouden we ook wel eens hier en daar vooraan rijden, maar over het algemeen waren we iets langzamer. Dus er zijn positieve en niet zo positieve dingen.”

“Welke overeenkomst er nu wel of niet was of wie gelijk heeft en wie niet is misschien niet eens zo belangrijk.”

“Maar natuurlijk kreeg ik de boodschap over de radio om van positie te wisselen en dat heb ik niet gedaan en dat was zeker niet goed.”

Gevraagd of het beleid van Ferrari ten aanzien van teamorders nu is aangescherpt en in steen is gezet, ontkende Vettel.

“Ik weet het niet. Er zijn wel wat stenen, maar we hebben niets in steen gezet. Ik denk niet dat dat nodig is.”

Na Vettel’s weigeren zou Leclerc zijn aangewezen op de tweede positie in de slipstream van zijn teamgenoot en zou zelfs terugvallen toen Vettel uitviel door een MGU-K-probleem. Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas konden een pitstop maken onder de virtual safety car en de koppositie overnemen.

“Er zijn waarschijnlijk dingen die we achteraf bezien beter hadden kunnen doen”, gaf Vettel toe, “we kijken nu uit naar deze race en de komende races, dus ik maak me niet zoveel zorgen.”

Vettel ontkende dat hij door Leclerc’s prestaties onder druk werd gezet en daarom besloot om voor hem te blijven.

“Nee, helemaal niet. Ik vind het natuurlijk niet leuk als ik langzamer ben, of dat nu in de trainingen of kwalificatie of in de race is. Dat is dit jaar niet anders dan in voorgaande jaren. Er zijn dit jaar bepaalde dingen waarmee ik het hier en daar moeilijk heb gehad met de auto en die me niet in staat hebben gesteld om het beste uit mezelf te halen.”

“Ik denk niet dat het bij een ander anders zou zijn in een andere auto. Charles doet het heel goed, maar ik geloof over het algemeen dat het in de eerste plaats een race tegen jezelf is en daarna tegen anderen. In dat opzicht heb ik het, zoals ik zei, moeilijk gehad om eruit te halen wat ik weet dat ik in me heb.”

Charles Leclerc beaamde dat de kwestie nu achter de rug is.

“Er waren duidelijk wat misverstanden vanuit de auto, maar ik denk dat we een gesprek hebben gehad en alles is nu duidelijk.”

“Ik voelde dat het van buitenaf als iets heel groots werd gezien, maar dat was het absoluut niet. Nu is alles in orde.”

“Ik denk dat het vanaf het begin van het seizoen duidelijk is geweest dat we teamorders moeten eerbiedigen en wat duidelijk is dat de situatie niet voor beide coureurs duidelijk was bij de start van de race en ik denk dat dat het belangrijkste was. Dus we hebben erover gesproken dat deze situatie in de toekomst niet weer voorkomt.”

Leclerc zei dat de coureurs niet in de gelegenheid zijn geweest om in Maranello over de kwestie te praten.

“Nee, helaas had ik iets anders te doen op de dag dat hij [Vettel] in Maranello was, dus we hebben niet de kans gehad om elkaar te spreken, maar ik heb een gesprek gehad met Mattia [Binotto] en had er een dag eerder een met Seb. Yeah, alles is orde, zoals ik al zei.”

 

 

 

F1-Planet.com