Home » Actueel » Vettel stelt timing safety car-besluit ter discussie

Vettel stelt timing safety car-besluit ter discussie

Ferrari-coureur Sebastian Vettel heeft na afloop van de Grand Prix van China vraagtekens geplaatst bij de timing van het besluit van de wedstrijdleiding om de safety car in te zetten na het incident tussen de twee Toro Rosso’s in de 31e ronde van de race. Pierre Gasly raakte daar zijn teamgenoot Brendon Hartley bij een inhaalpoging in de hairpin. De Nieuw-Zeelander verwachtte die aanval duidelijk niet en reed een normale lijn, waarna Gasly hem niet meer kon ontwijken.

Door de brokstukken op de baan besloot de wedstrijdleiding de safety car in te zetten, maar Vettel stelt dat ze de coureurs met de timing van dat besluit geen mogelijkheid liet om te reageren.

“De timing van de safety car was slecht voor Valtteri [Bottas] en mij, want wij hadden geen kans om te reageren”, zei Vettel, die de race na een incident met Max Verstappen en bandenproblemen als achtste finishte.

“De safety car ving ons bijna direct op, dus we werden daar in feite uit de race gehaald. Wij hadden niet de keuze om over te stappen naar verse banden of buiten te blijven.”

“Ik wil begrijpen waarom we de safety car hadden die de race veranderde”, zei hij, “in Hongarije 2014 hadden we een vergelijkbare situatie waarbij de leiders werden benadeeld omdat de safety car kwam toen zij de pitstraat al waren gepasseerd, dus die was naar buiten geroepen nadat ze de pitingang al voorbij waren.”

“Ik begrijp dat als er iets gebeurt, je direct moet reageren, dan kun je niet altijd respecteren waar auto’s zijn ten opzichte van de ander. Maar in dit geval hadden we al twee ronden gereden met rommel op de baan, dus waarom roep je de safety car dan niet een half minuutje eerder naar buiten. Dan heeft iedereen de kans om te besluiten of ze naar de pits gaan of niet.”

Vettel stelt wel dat het noodzakelijk was om de safety car uit te brengen.

“Ik ken de verschillen niet, maar je moet de marshals een kader van anderhalve tot twee minuten geven om de baan schoon te maken. Wat mij betreft was het niet goed om het naar buiten te brengen als je daarmee actief de race beïnvloedt.”

Racedirecteur Charlie Whiting heeft in een reactie gezegd dat hij niet tot zijn taak heeft om ervoor te zorgen dat er niemand wordt benadeeld in een dergelijke situatie.

“Ik ga niet kijken wie er wordt bevoordeeld of benadeeld”, zei hij, “een paar jaar geleden leidde Nico [Rosberg] in Hongarije. De eerste twee auto’s passeerden de pitingang en zij wren in het nadeel. Dus dat is duidelijk.”

“Het is een beetje een mysterie voor mij waarom dit allemaal zo scherp voor het voetlicht wordt gebracht, want we hebben sinds 2015 al de VSC, we hebben al 20 jaar de safety car en we weten dat er bij elke interventie winners en verliezers zijn.”

“Als wij moeten gaan uitzoeken wie er wordt bevoordeeld en het zo moeten verwerken dat iedereen dezelfde kans heeft, daar hebben we geen tijd voor. Dat is niet onze taak.”

Wat betreft de vertraging in het besluit, stelt Whiting dat de wedstrijdleiding er zeker van wilde zijn dat het echt nodig was om de safety car uit te brengen.

“We wilden de zekerheid hebben dat het nodig was. We wilden het niet doen op basis van het feit dat drie of vier teams ons belden om te zeggen dat we een safety car nodig hadden, wat bijna elke keer gebeurt.”

“Ik vroeg de medewerker of ze hem in een gat konden krijgen in het verkeer en hij zei ‘nee, er is te veel’. We moesten zeker zijn dat het gerechtvaardigd was.”

admin