Home » Actueel » Vettel: “Verstappen realiseert zich dat hij een fout heeft gemaakt”

Vettel: “Verstappen realiseert zich dat hij een fout heeft gemaakt”

Sebastian Vettel baalde na afloop duidelijk van het incident met Max Verstappen in de 43e ronde van de race. De Duitser had bij de pitstops de leiding in de race verloren en de wissel naar de medium band pakte niet goed uit toen Red Bull Racing onder de safety car besloot een extra stop te maken voor een wissel naar de zachte band. Die gaf Daniel Ricciardo en Max Verstappen de extra grip om aan te vallen. Verstappen deed dat bij Turn 14 op het moment dat Vettel iets te ver naar buiten schoot bij het aanremmen. Vettel sloot op dat moment wel net de deur, waardoor de Red Bull-coureur ruimte tekort kwam en de Ferrari in de flank raakte. Beide spinden identiek. Vettel zou daarna door de steeds zwaarder wegende bandenproblemen nog verder terugvallen. Hij zou uiteindelijk finishen op de achtste plaats.

“Ik zag hem pas op het aller laatste moment”, zei Vettel over het moment in Turn 14, “ik liet wat ruimte. Om eerlijk te zijn verwachtte ik hem al eerder. Ik had geen intenties om weerstand te bieden, want het was na [de inhaalactie van] Daniel [Ricciardo] duidelijk dat dat geen zin had. Ze waren te snel op de verse banden. Ik wilde mijn race niet compromitteren ten opzichte van de jongens achter me, maar hij maakte duidelijk een fout. Hij blokkeerde, dat gebeurt, we hebben daar de hele race de wind in de rug. Ik denk dat hij het onderschatte en dat is ten koste gegaan van de resultaten van ons beide.”

Vettel wilde het niet meer aan onervarenheid wijten van de Nederlander.

“Hij heeft genoeg races gereden, maar dit kan je ook gebeuren als je 300 races hebt gereden. Je moet niet vergeten dat de inschattingen in de auto moeilijk te maken zijn, maar je moet dit soort dingen wel in gedachten houden en yeah ervoor zorgen dat je niet crasht. Hij had gemakkelijk zijn voorvleugel eraf kunnen rijden of een lekke band op kunnen lopen. Dan is het game over voor ons beide. In dit geval hadden we allebei geluk, maar yeah soms gaat het soms”.

Vettel stelde dat hij door het ongeval schade opliep aan de vloer, wat een aandeel had in het feit dat hij nog verder terugviel.

“Ik denk dat ik op een bepaalde manier nog geluk heb gehad dat ik het einde heb gehaald”, zei hij, “na een botsing als deze had het ook daar kunnen eindigen. Het geluk was dat de auto het nog steeds deed. De vloer was wel beschadigd en de balans was weg. De auto was daarna niet meer hetzelfde. Ik had veel onderstuur.”

Verstappen gaf zijn fout na afloop grif toe en verontschuldigde zich meteen bij de Duitser, die die geste duidelijk waardeerde.

“Hij kwam direct naar me toe na afloop. Hij realiseerde zich dat hij een fout had gemaakt”, zei Vettel, “ik heb tegen hem gezegd: ‘luister, de races zijn lang en je hebt je podiumplaats weggegooid’. Hij had geluk dat hij verder kon. Ik had geluk dat ik verder kon, maar het was onnodig.”

‘Ik denk dat hij het begreep. Hij was heel netjes en realiseerde zich dat hij een fout had gemaakt.”

“Ik waardeer het dat hij na afloop direct naar me toe kwam. Ik heb hem gezegd dat dat de manier is om dingen op te lossen. Face to face en niet via de media of door dingen op te blazen.”

F1-Planet.com