Home » Actueel » Voormalig Ferrari President Marchionne overleden

Voormalig Ferrari President Marchionne overleden

Voormalig Ferrari President en FIAT-topman Sergio Marchionne is op woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft FIAT Chrysler Automobiles bekendgemaakt.

Marchionne werd vorige week voor een schouderoperatie opgenomen in het ziekenhuis, maar na de operatie ging zijn gezondheid snel achteruit door complicaties. Door een embolie zou Marchionne kort voor het weekend in een diep coma zijn geraakt. De Canadees van Italiaanse komaf zou daar in het Universitair Medisch Centrum van Zürich niet meer van herstellen.

Nadat duidelijk was geworden dat Marchionne niet meer zou kunnen terugkeren in zijn functie, bevestigde de FCA Groep afgelopen zaterdag zijn terugtreden uit zijn functies en werd een spoedvergadering van aandeelhouders bijeen geroepen om opvolgers aan te stellen. Mike Manley werd aangesteld als de nieuwe CEO van FIAT Chrysler Automobiles. Bij Ferrari werd John Elkann aangesteld als de nieuwe Bestuursvoorzitter. Louis Carey Camilleri werd voorgedragen als CEO.

Elkann bevestigde het nieuws van het overlijden van Marchionne.

“Helaas is wat wij al vreesden, toch gebeurd. Sergio Marchionne, man en vriend is overleden”, zei Elkann.

“Ik geloof dat de beste manier om hem te eren en te herinneren is om voort te bouwen op zijn nalatenschap en de menselijke waarden van verantwoordelijkheid en openheid, waarvan hij de meest vurige voorvechter was, te blijven ontwikkelen”.

“Mijn familie en ik zijn hem eeuwig dankbaar voor wat hij heeft gedaan. Onze gedachten gaan uit naar Manuela en zijn zoons Alessio en Tyler.”

F1-baas Chase Carey liet weten geschokt en bedroefd te zijn door het overlijden.

“Wij zijn zeer bedroefd door het overlijden van Sergio Marchionne. Hij was een geweldige leider, niet alleen in de Formule 1 en de automobielwereld, maar in de zakenwereld als geheel”, zei hij.

“Hij leidde met een geweldige passie, energie en inzicht en inspireerde iedereen om hem heen. Zijn bijdragen aan de Formule 1 zijn onmetelijk. Hij was ook een echte vriend voor ons allen en hij zal enorm worden gemist”.

Sergio Marchionne was sinds 2014 President van Ferrari toen hij Luca di Montezemolo opvolgde om, als topman van FIAT Chrysler Automobiles, zelf de touwtjes in handen te nemen bij Ferrari in een poging om de legende naar nieuwe commerciële en sportieve successen te leiden. Het merk ging naar de beurs en in de Formule 1 voerde hij een reorganisatie door in de teamleiding. Hij verving Marco Mattiacci door Maurizio Arrivabene en zette in op een plattere, comitéstructuur in de technische leiding. Daarbij werd ook een cultuuromslag ingezet die gericht was op meer openheid en ruimte voor innovatie.

Marchionne werd in 1952 geboren in Chieti, Italië. Op zijn dertiende verhuisde hij met zijn ouders naar Canada, waar de Marchionnes zich vestigden in Toronto. Sergio Marchionne studeerde filosofie, voordat hij ook een accountancy-opleiding doorliep en aan de slag ging bij Deloitte and Touche. Vanaf medio jaren ’80 bekleedde hij directiefuncties bij verschillende corporates.

In 2003 werd hij aangesteld als directielid van FIAT. Een jaar later werd hij CEO. In die rol stond hij aan de wieg van de overname van Chrysler door FIAT en de vorming van de FIAT Chrysler Automotive groep. In 2014 werd hij CEO van deze nieuw gevormde groep en nam toen ook de leiding bij Ferrari.

Marchionne geloofde sterk in promotie van de FIAT-merken via sport. Na zijn aantreden als Ferrari President investeerde hij in de faciliteiten van de fameuze Scuderia en in 2017 bereidde hij ook Alfa Romeo voor op een terugkeer in de Formule 1 in een partnership met Sauber. Een entree van Maserati in de Formule E zou nog aanstaande zijn.

In de afgelopen maanden was Marchionne intensief betrokken in de gesprekken met Liberty Media over de nieuwe koers van de Formule 1 vanaf 2021 en de commerciële en sportieve voorwaarden waaronder Ferrari zou deelnemen.

 

F1-Planet.com