Home » Actueel » Voormalig Grand Prix-organisator Ron Walker overleden

Voormalig Grand Prix-organisator Ron Walker overleden

Op dinsdag is in zijn woonplaats Melbourne voormalig organisator van de Grand Prix van Australië Ron Walker overleden. Walker was jarenlang het boegbeeld van de Grand Prix in Albert Park. Midden jaren ’90 poogde hij de Olympische Spelen naar Melbourne te halen, maar toen die poging strandde op praktische bezwaren, overtuigde hij F1-baas Bernie Ecclestone ervan de Grand Prix te verhuizen van Adelaide naar Melbourne en vanaf 1996 werd die een vaste waarde op de kalender.

Walker doorstond in zijn twee decennia aan het roer van een van Australië’s grootste jaarlijks terugkerende evenementen vele stormen. In de eigen stad was de Grand Prix van Australië al heel snel een mikpunt van milieuactivisten en critici die stelden dat met de race vele miljoenen Australische Dollars aan belastinggeld verdwenen in de zakken van de autosportbazen. Walker wist echter steeds stand te houden en het economische en sociale belang van de Grand Prix te benadrukken. Met vele spectaculaire, onderscheidende supportevenementen werden de fans meer dan op welk ander circuit het gehele weekend geëntertaind en daarmee groeide de Grand Prix al snel uit tot een familie-evenement.

Walker was daarbij een van Bernie Ecclestone’s trouwste bondgenoten. Gedurende een aantal jaren was hij ook voorzitter van de Formula One Promoters Association (FOPA) waarin de organisatoren van de Grands Prix hun krachten bundelden.

Toch was de Australiër in de nadagen van zijn rol als organisator ook kritisch op de Formule 1. De overgang naar de V6-turbo’s beviel Walker allerminst. Australië had in 2014 de twijfelachtige eer om het podium te zijn voor het debuut van de nieuwe generatie motoren en het publiek, inclusief Walker, was verbijsterd over het gebrek aan geluid dat de motoren voortbrachten. Ook aan snelheid had de F1 wat Walker betreft te veel ingeboet.

“De Formule 1 is de top van de autosport en toch rijden deze auto’s maar net iets sneller dan een GP2-auto”, zei Walker in 2015. “Ze moeten sneller worden en spannender om naar te kijken.”

“Ik zie mezelf niet als technisch expert, maar de turbo-auto’s van de jaren ’80 produceerden 1000 pk en waren ongelooflijk om naar te kijken. We moeten de zintuigen weer gaan prikkelen.”

Walker’s wensen werden uiteindelijk verhoord met nieuwe reglementen voor 2017 en het loslaten van de bevriezing van de motoren, maar juist op dat moment moest hij zich om gezondheidsredenen terugtrekken. Bij de lange, onverzettelijke Australiër werd kanker geconstateerd. In 2015 droeg hij het stokje over.

Afgelopen dinsdag overleed hij op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van die ziekte.

Voormalig Premier Jeff Kennet stelde dat Walker een bepalende invloed had gehad op de stad Melbourne en de staat Victoria.

“Zonder Ron Walker zouden Melbourne en Victoria niet zijn wat ze nu zijn”, zei Kennet, “Door zijn handelsgeest, filantropie en vrijwilligerswerk dat hij decennialang belangeloos deed.”

“Niemand zo onbaatzuchtig heeft met constante bijdragen zo veel bereikt om van Melbourne de geweldige stad te maken die het vandaag de dag is.”

Voormalig F1-coureur Mark Webber bracht een eerbetoon aan Walker op Twitter.

“Vandaag hebben we een ongelooflijke man verloren… 20 jaar geleden nam hij me zowel privé als professioneel onder zijn hoede.. Ron Walker, ik zal je nooit vergeten, maatje.. Rust vredig”.

 

F1-Planet.com