Home » Actueel » Wereldkampioen Niki Lauda overleden

Wereldkampioen Niki Lauda overleden

Drievoudig wereldkampioen Formule 1 Niki Lauda is op maandagavond op 70-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Zwitserland overleden. De Oostenrijker kampte in de afgelopen weken met nieuwe complicaties na de longtransplantatie die hij in augustus onderging. Het herstel daarvan verliep moeizaam en hij kreeg in december met een terugval door griepverschijnselen. In de afgelopen weken werd hij in Zwitserland behandeld voor nierproblemen en werd hij gedialyseerd. Op dinsdagochtend bevestigde zijn familie dat hij, verzwakt door zijn broze gezondheid, vredig is ingeslapen.

“Het is met groot verdriet dat we aankondigen dat onze geliefde Niki op maandag in het bijzijn van zijn familie vredig is overleden”, schrijft zijn familie in een verklaring.

“Zijn prestaties als sportman en ondernemer zijn uniek en zullen nooit vergeten worden, evenals zijn onvermoeibare streven naar actie, zijn recht door zee-heid en zijn dapperheid blijven voor altijd in herinnering.”

“Hij was een rolmodel en een benchmark voor ons allen. Weg van het publiek was hij een liefhebbende en zorgzame echtgenoot, vader en grootvader en hij zal worden gemist.”

Niki Lauda was gedurende vier decennia een van de bepalende gezichten in het F1-paddock. Van 1972 tot 1984 als coureur, waarbij hij drie wereldtitel behaalde. In 1975 en 1977 voor Ferrari en in 1984, na een comeback, voor McLaren. Vanaf de jaren ’90 vervulde hij diverse team management rollen, waaronder als adviseur van Ferrari, teambaas van Jaguar Racing en de laatste jaren als Niet-Uitvoerend Voorzitter van Mercedes AMG. De laatste rol vervulde hij tot aan zijn longtransplantatie, afgelopen augustus.

In 1976 overleefde hij de verschrikkingen van een zware crash op de Nürburgring, waarbij zijn Ferrari in brand vloog en hij derdegraads brandwonden opliep aan zijn bovenlichaam, gezicht en longen. Hij herstelde opzienbarend en verscheen, de pijn verbijtend na zes weken alweer aan de start van een Grand Prix. Hij bleef daarna tot aan de laatste race in de titelstrijd met concurrent James Hunt.

F1-Planet.com