Home » Actueel » Williams bevestigt Kubica voor 2019

Williams bevestigt Kubica voor 2019

Williams F1 Team heeft op donderdag in Abu Dhabi bevestigd dat Robert Kubica in 2019 bij het team zijn rentree zal maken als fulltime racecoureur op de Formule 1-grid. Kubica racete eerder van 2006 tot en met 2010 voor BMW Sauber en Renault, maar zag zijn veelbelovende carrière in de knop geknakt toen hij bij een rally in de winter van 2011 een zwaar ongeval meemaakte waarbij hij zwaar letsel opliep aan zijn arm en been. Tot dat moment had hij in 76 Grands Prix een totaal van 12 podiumfinishes en 1 overwinning behaald. Kubica moest jaren van revalidatie doorstaan om met beperkingen aan zijn rechterarm weer te kunnen functioneren en uit de voeten te kunnen in een raceauto.

Aanvankelijke oriënterende tests met zijn oude team Renault bevestigden zijn gevoel dat hij met beperkte aanpassingen weer zonder problemen een F1-auto kan besturen. Dit seizoen keerde hij terug in het paddock als test- en reservecoureur bij Williams. Hij deed veel simulatorwerk en kwam uit in enkele FP1-sessies. Dat jaar gaf Williams de kans zijn kwaliteiten nog beter te evalueren. Hij bleef hopen op een racecomeback en ziet die langgekoesterde wens nu in vervulling gaan. Na acht jaar keert hij terug.

Kubica was in Abu Dhabi dan ook een gelukkig man.

“Ik wil aller eerst iedereen bedanken die me heeft geholpen in wat een moeilijke periode in mijn leven is geweest in de afgelopen jaren. Het is een uitdagende reis geweest om terug te keren op de Formule 1-grid, maar wat bijna onmogelijk leek, begint nu positief te voelen, want ik kan zeggen dat ik in 2019 op de Formule 1-grid zal staan.”

“Het is zeker een lange weg geweest om dit punt te bereiken, maar nu er met deze aankondiging een einde komt aan de uitdaging, begint een nieuwe met het werken met Williams op het circuit. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar met hard werken en toewijding – George [Russell] en ik zullen samenwerken om te proberen het team in een betere vorm te krijgen en verder naar voren te komen op de grid. Dit jaar is zwaar geweest, maar ik heb veel geleerd en ik zou Sir Frank en Claire willen bedanken voor deze kans.”

“Dat ik volgend jaar terugkeer op de F1-grid zal een van de grootste prestaties van mijn leven zijn en ik weet zeker dat we met hard werken en toewijding het team kunnen helpen motiveren om samen goede dingen te bereiken. Dank aan iedereen die me heeft gesteund en in me heeft geloofd. Ik zal eindelijk terug zijn op de grid achter het stuur van een F1-auto en ik kan niet wachten om weer te racen.”

Adjunct teambaas Claire Williams is blij dat ze Kubica deze bijzondere kans kan geven.

“Ik ben heel blij dat Robert in 2019 de rol van racecoureur zal gaan vervullen naast George. Iedereen bij Williams is immens onder de indruk van wat hij heeft bereikt en het is tekenend voor de kracht van zijn karakter en volharding dat hij nu terugkeert in de Formule 1.”

“Tijdens dit seizoen heeft hij commitment getoond aan het team en zijn inzet achter de schermen is onvermoeibaar geweest. Hij is een gevestigd en zeer gerespecteerd lid van het Williams-team geworden. hij heeft een vastberadenheid die bijzonder is om te zien en hij belichaamt echt de fighting spirit van Williams. Robert’s constante in zijn nieuwe rol zal een heel belangrijke stap voor ons zijn nu we onze weg terug naar de voorkant van het veld willen vinden. Ik ben ook heel blij dat we een mix van jeugd en ervaring zullen hebben die ons zal leiden in 2019 en we kijken ernaar uit wat ze kunnen bereiken op het circuit.”

“Ik zou ook Lance en Sergey willen bedanken voor hun harde werken in wat een moeilijk seizoen is geweest. We wensen hen beide het beste voor hun toekomstige carrières.”

Kubica zal dit weekend in Abu Dhabi al beginnen aan de voorbereidingen op zijn terugkeer. Hij neemt op vrijdag deel aan de eerste vrije trainingen en zal na het weekend samen met George Russell de post-season test voor zijn rekening nemen voor het team.

F1-Planet.com