Home » Actueel » Williams boekt groot verlies over eerste halfjaar 2019

Williams boekt groot verlies over eerste halfjaar 2019

Williams Grand Prix Holdings PLC, waarvan Williams Grand Prix Engineering Limited, het bedrijf achter het F1-team, onderdeel is, heeft over het eerste halfjaar van 2019 een groot financieel verlies moeten boeken. De groep publiceerde gisteren haar interim resultaten over 2019.

Het bedrijf zag haar omzet in de eerste zes maanden van het jaar afnemen, terwijl het verlies significant toenam. De omzet bedroeg £77.8 miljoen (€ 87,2 miljoen) ten opzichte van £82,6 miljoen (€ 92,7 miljoen) in dezelfde periode vorig jaar. Daarvan was £46,3 miljoen (€ 51,9 miljoen) afkomstig van het Formule 1-team, een afname van  £14.4 miljoen (€ 16,1 miljoen) ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018l. Het verlies (EBITDA) bedroeg daardoor £16.8 miljoen (€ 18,8 miljoen). In 2018 was het verlies nog beperkt tot £0,2 miljoen.

Het team verklaart het verlies met name door de afname van de prijzengelden die het team ontving als gevolg van de lagere klassering in het Wereldkampioenschap van 2018. Williams eindigde in 2018 als tiende en laatste bij de constructeurs. In 2017 was ze nog vijfde. Daarnaast zag ze belangrijke sponsors vertrekken, waarvoor de nieuwe sponsorships van ROKiT en Orlen maar een deel konden instaan.

“Onze financiële resultaten laten een uitdagend halfjaar zien voor ons Formule 1-team, maar toont ook een aanhoudende groei in het Williams Advanced Engineering bedrijf”, zei CEO Mike O’Driscoll.

“De financiële resultaten van de Formule 1 worden met name verklaard door onze eindklassering in het Constructeurskampioenschap van vorig jaar en de afname van prijzengelden als gevolg (wat in het daarop volgende jaar wordt uitgekeerd). Er ws ook een afname in de inkomsten uit partnerships in vergelijking met de eerste helft van 2018, hoewel we grote, nieuwe partnerships aangingen met ROKiT en Orlen.”

‘Hoewel we opnieuw een zwaar seizoen doormaken, hebben we recentelijk wat tekenen van verbetering gezien en blijven we als een van de langst bestaande Formule 1-teams de belangstelling trekken van potentiële partners. Dit wordt het best weergegeven door de tweejarige verlenging  van ons titelpartnership met ROKiT die nu tot 2023 zal voortduren. De onderhandelingen met Formula One management and Liberty Media ten aanzien van de toekomst van de sport vanaf 2021 zijn productief geweest en wij geloven dat, wanneer eenmaal afgerond, deze een hoognodige mogelijkheid zal bieden voor Williams om te profiteren van een financieel gelijkwaardigere situatie evenals nieuwe technische reglementen.”

“Williams Advanced Engineering blijft groeien en nieuwe klanten aantrekken na robuuste resultaten in 2018. De significante groei in de omzet gedurende de eerste helft van 2019 werd gegenereerd door een divers aantal projecten,  die een uitstekende reputatie voor onze uitstekende programmaresultaten. De bescheiden groei in EBITDA in het eerste halfjaar is voornamelijk een factor van timing. De focus blijft op het bieden van energie-efficiënte en technisch geavanceerde prestatie oplossingen in diverse sectoren als de autosport, ruimtevaart, defensie en gezondheidszorg.”

“Hoewel we uitdagingen blijven houden in een heel dynamische omgeving, geloven we dat het merendeel van de impact op de EBITDA voor het volledige jaar al is verwerkt in deze interimresultaten. We blijven geloven dat we goed gepositioneerd zijn om de uitdagingen die voor ons liggen tegemoet kunnen treden met faciliteiten van wereldklasse en een zeer sterke en getalenteerde organisatie.”

F1-Planet.com