Home » Actueel » Williams: “Een drievoud van ons budget had de problemen met de auto niet opgelost”

Williams: “Een drievoud van ons budget had de problemen met de auto niet opgelost”

Een drievoud van het budget van Williams F1 Team in 2018 had de problemen die het team ondervond met de FW41 niet kunnen verhelpen. Dat stelt Adjunct teambaas Claire Williams.

Het team maakte een uiterst moeizaam seizoen door met de FW41 die geplaagd werd door structurele ontwerpproblemen. Het team ontdekte kalibratieproblemen in de windtunnel pas nadat de FW41 bij de eerste tests niet de resultaten voortbracht die de aërodynamici hadden voorspeld. Een vervanging van de rollerbaan in de tunnel zorgde ongemerkt voor een zodanige verandering van het luchtstroomregime dat de ontwerpers met onjuiste informatie aan het werk gingen.

De oorzaken voor handlingsproblemen lagen zo aan de basis van het ontwerp, dat het team ze zelfs met een veelvoud van haar budgetten niet had kunnen oplossen.

“Ik denk dat de problemen gerelateerd waren aan het concept van de auto. We hebben, als je het zo wilt stellen, problemen van voor tot achter”, zei Adjunct teambaas Claire Williams.

“Dus om te proberen aanpassingen te doen aan een auto die zo is, zou altijd moeilijk zijn.”

“We hebben het geprobeerd en we hebben het ook hard geprobeerd. Het was niet dat er niet heel hard aan is gewerkt, er geen energie of motivatie was. Ik denk dat er gewoon een aantal fouten te fundamenteel waren om ze halverwege het seizoen op te kunnen lossen.”

“Ik denk dat ongeacht het budget dat we er tegenaan hadden kunnen gooien – en we hebben er veel tegenaan gegooid, zelfs als we dat verdrievoudigd hadden, ben ik er niet van overtuigd dat we iets hadden kunnen veranderen aan zijn koers.”

Williams zal voor 2019 een nieuwe auto ontwerpen waarbij ze de basis zal herstellen. Toch is Claire Williams voorzichtig in het doen van voorspellingen. Ze is er realistisch in dat het team vanuit een flinke achterstand terug moet komen en er ligt een gevaar in teveel tegelijk willen.

“Ik denk dat we ons ervan bewust moeten zijn van wat we kunnen bereiken met de veranderingen die we hebben doorgevoerd. Verandering is altijd goed, het herstelt de balans, maar ik denk dat die veranderingen een tijdje ingewerkt moeten zijn om een aanzienlijk verschil te kunnen maken.”

“Zoals ik al vaak heb gezegd ga je niet van P5 naar P10 zonder dat er een aantal dingen enorm mis zijn gegaan in je organisatie en we zitten in een langzaam proces om al die problemen op te lossen.”

“We hebben 650 mensen in ons team en ik denk dat we nog steeds beperkt zijn in middelen als het aankomt op wat mensen kunnen doen aan het oplossen van de problemen die we hebben. We kunnen niet alles tegelijk aanpakken.”

“Dus we moeten de verwachtingen temperen als het gaat om wat we kunnen bereiken in 2019 op basis van de middelen die we hebben om alles op te lossen.”

F1-Planet.com