Home » Actueel » Williams verkoopt belang in Williams Advanced Engineering

Williams verkoopt belang in Williams Advanced Engineering

Williams heeft bekendgemaakt dat ze het controlerende belang in haar technologietak Williams Advanced Engineering heeft verkocht. WAE, het zusterbedrijf van Williams Racing, richt zich op hoogwaardige engineering dienstverlening met meer dan 300 medewerkers die werken aan meer dan 40 technologische projecten. Williams verkoopt het meerderheidsbelang aan private equity-investeerder EMK Capital.

Een van WAE’s projecten was in het recente verleden het leveren van de standaard batterij voor Formule E in de kampioenschappen van 2014 tot 2018.

Een moeilijk seizoen in de Formule 1 dwingt Williams tot het maken van keuzes. De klassering voor het tweede achtereenvolgende jaar als tiende in het Constructeurskampioenschap levert het team zo’n $60 miljoen aan inkomsten uit de commerciële gelden van Formula One Group op. Dat is zo’n $40 miljoen minder dan waar ze enkele jaren geleden nog op kon rekenen toen ze twee derde plaatsen op rij behaalde in 2014 en 2015.

Aangezien met die gelden het grootste deel van de kosten voor ontwikkeling en inzet van het raceteam moeten worden gedekt, moest het team in het afgelopen jaar al behoorlijk op de kleintjes letten. Het team had beperkt reserveonderdelen beschikbaar en moest betalende coureurs inzetten om de budgetten aan te vullen.

De investering van EMK Capital in Williams Advanced Engineering stelt de technologietak om door te groeien zonder dat ze in haar mogelijkheden wordt beperkt door de lastige fase die Williams Racing doormaakt. Anderzijds kan Williams Group met de verkoop van het belang investeren in de ontwikkeling van de nieuwe reglementen, voordat vanaf 2021 gelijkwaardigere voorwaarden zullen gelden tussen teams als het gaat om de verdeling van de inkomsten.

In een verklaring stelde Williams’ CEO Mike O’Driscoll:

“We zijn WAE snel gegroeid van het opstarten van een embryonale klant naar een bedrijf met veel klanten in meerdere sectoren.”

“De tijd is nu rijp om een ​​meerderheidsbelang te verkopen om WAE in staat te stellen haar technologieën verder te schalen en te ontwikkelen. EMK Capital heeft een bewezen staat van dienst die WAE in staat stelt voordeel te halen uit deze opkomende kansen en zijn volledige potentieel te realiseren.”

Craig Wilson, Algemeen directeur van WAE, voegde daaraan toe: “Williams Advanced Engineering heeft een sterke reputatie opgebouwd voor het leveren van energie-efficiënte geavanceerde prestatieoplossingen voor een breed scala aan sectoren en blue-chipklanten.

“Deze expertise en onze technologieën op gebieden zoals elektrificatie, lichtgewicht constructies, aerodynamica en precisiefabricage zullen in de toekomst nog relevanter worden en wereldwijd veel gevraagd.

“Deze nieuwe eigendomsstructuur stelt WAE in staat om te profiteren van deze opkomende kansen en komt op een cruciaal moment waardoor we verder kunnen investeren in nieuwe gebieden van mogelijkheden en technologieën om het volledige potentieel van de onderneming te realiseren.”

F1-Planet.com