Home » Actueel » Williams was in Bahrein 1,3 seconde langzamer dan in 2017

Williams was in Bahrein 1,3 seconde langzamer dan in 2017

Williams F1 Team had na de kwalificatie in Bahrein de handen in het haar na een ontluisterende prestatie. Het team kwam niet door Q1 en kwalificeerde zich met Sergey Sirotkin en Lance Stroll als achttiende en twintigste. De rondetijden die het team daarbij reed gaven te denken, want de tijd van Sirotkin, een 1:31.414, was 1,3 seconde langzamer dan het team een jaar geleden was in Bahrein.

Destijds haalde Williams Q3 nog en daarin zette Felipe Massa de achtste tijd in 1:30.074. Lance Stroll kon op zaterdagavond ook niet tippen aan zijn eigen optreden van een jaar geleden. Hij reed een 1:31.503 en was daarmee 0,3 seconde langzamer dan zijn tijd van een jaar geleden tijdens de derde kwalificatie in zijn F1-carrière.

Het verschil van 1,3 seconde is nog enigszins vertekend door het feit dat die werd gezet in Q3, waarbij de coureurs meer vrij baan hebben en de baan over het algemeen meer grip biedt dan in Q1, maar de achteruitgang is niettemin schokkend. Alle andere teams wonnen ten opzichte van 2017 minstens 0,6 seconde.

Het achterblijven in de rondetijden is tekenend voor de problemen waarin het team uit Grove momenteel verkeert met de FW41 die maar niet de downforce lijkt te genereren waarop ze had gerekend.

Chief Technical Officer Paddy Lowe ging op zaterdag niet in op de aard van de problemen, maar gaf er blijk van dat het team voor raadsels staat.

“Dit is niet waar we de race willen starten, maar we waren vandaag om een aantal redenen niet snel genoeg. Een aantal daarvan begrijpen we, een aantal niet”, zei hij.

“We hebben nog wat werk te doen.”

 

Lance Stroll stelde teleurgesteld dat “er heel veel niet goed zit” bij het team.

“Het is echt een heel moeilijk weekend geweest tot nu toe”, zei de Canadees, “er heel veel niet goed. De balans is er niet, er is niet genoeg grip, dus we hebben alles nodig om sneller te zijn.”

“Vorig jaar was mijn tijd in de kwalificatie 0,4 seconde sneller dan die vandaag was”, gaf hij toe, “in de race hoop ik dat we naar voren kunnen komen, maar we hadden vandaag niet het pakket om te strijden waar we willen strijden.”

Sergey Sirotkin relativeerde de problemen. De Rus stelde dat het in feite beter voelde dan in Melbourne, maar geeft toe dat het team “iets mist”.

“Ik denk eigenlijk dat we het vergeleken met Melbourne beter hebben gedaan”, zei hij, “in een aantal opzichten hebben we de prestaties van de auto gemaximaliseerd. We gaan op één gebied vooruit, maar we missen nog iets.”

“Ik ben tevreden, want we gaan vooruit en we maken niet dezelfde fouten als in Melbourne”.

“We zien het niet terug in de resultaten”, geeft hij toe, “maar de manier waarop we werken is zeker beter en persoonlijk ben ik daar blij mee.”

F1-Planet.com