Home » Actueel » Wolff: “Stabiele reglementen kunnen F1 dichter bij elkaar brengen”

Wolff: “Stabiele reglementen kunnen F1 dichter bij elkaar brengen”

Mercedes-teambaas Toto Wolff stelt dat de Formule 1 na de invoering van de nieuwe reglementen een periode van stabiliteit moet nastreven. Alleen op die manier zouden de teams uiteindelijk weer dichter bij elkaar komen. Hij denkt dat de verschillen bij de invoering van nieuwe reglementen niet kleiner, maar aanvankelijk juist groter zullen worden.

”De standaard reactie in het verleden als een team of de drie grote teams wegliepen met het kampioenschap was het aanpassen van de reglementen, omdat men geloofde dat anderen door het aanpassen van de reglementen dichterbij zouden kunnen komen.”

”Ik denk dat het tegendeel waar is. Dat is tegennatuurlijk, maar uiteindelijk groeit performance naar elkaar toe. We hebben dat gezien met de power unit regels die al een tijdje stabiel zijn en ik denk dat als we de chassisreglementen meer met rust hadden gelaten, teams ook dichter bij elkaar zouden staan.”

“Maar evenals in het verleden lobbyen teams voor veranderingen omdat ze denken dat het opnieuw gooien van de dobbelstenen een voordeel voor hen kan zijn, maar als we kijken naar de reglementen van 2019 en die van 2018, dan is het daar nooit van gekomen.”

Wolff stelt dat de geschiedenis zelfs heeft uitgewezen dat de beste tijdperken die waren waarin de reglementen lange tijd onaangetast bleven.

”Er is een sleutel om het racen beter te maken en dat is een veld te hebben dat dicht bij elkaar zit, waar geen groot gat is tussen de topteams en de kleinere teams. De enige manier om dat te doen, is door de regels met rust te laten.”

Racing Point-teambaas Otmar Szafnauer is het met hem eens.

”Er is iets voor te zeggen”, reageert hij op de woorden van Wolff, “Een voorbeeld is de power train. In het begin had Mercedes een voordeel. De regels bleven hetzelfde, maar Honda kwam er heel laat bij. Die jongens hadden een enorm nadeel dat ze later waren begonnen – nu hebben ze het bijgehaald.”

”Dus ik denk dat hij gelijk heeft, houd ze stabiel en iedereen zal neigen naar die asymptoot van perfectie. De curve is in het begin steil, maar vlakt daarna op den duur af, dus dan komt iedereen van natuur dichter bij elkaar. Ik denk dat de slimme jongens of de rijke jongens of de snelste jongens uiteindelijk toch wel zullen winnen, maar de marges zullen kleiner zijn. Ik ben het niet oneens met die filosofie.”

F1-Planet.com