Home » Actueel » Zandvoort: “Als we de F1 willen, dan is het mogelijk”

Zandvoort: “Als we de F1 willen, dan is het mogelijk”

Circuit Zandvoort heeft van Formula One Management een brief ontvangen waarin CEO Chase Carey de intentie uitspreekt om er met Zandvoort uit te willen komen voor de organisatie van een Grand Prix. Dat kan al vanaf 2020. Het circuit in de Noord-Hollandse duinen heeft wat Carey betreft het “de voorkeur” voor een Grand Prix van Nederland.

In de brief stelt de F1 Directeur: “Op dit moment zijn we in gesprek met Zandvoort om een overeenkomst te sluiten om een race te organiseren in 2020 en u bent het circuit van onze voorkeur.”

“We zouden in de komende maanden graag  met uw team de business case afronden.”

Het nieuws van de toenadering van de F1 Group werd op vrijdag breed uitgemeten, zelfs zodanig dat de eigenaren het enthousiasme wat moesten temperen, maar, zo stelt eigenaar Prins Bernhard van Oranje, als alle partijen het willen, dan is het mogelijk om de Formule 1 naar Zandvoort te krijgen.

“We zijn bijna een jaar verder [sinds Zandvoort met FOM in gesprek ging] en we zijn er heel positief over gestemd”, zegt Van Oranje, “wat het moeilijk maakt is dat we in gesprek zijn met een organisatie als de Formule 1 en we feitelijk geen uitspraken mogen doen over de status daarvan. Er is heel veel internationale concurrentie. De vraag is natuurlijk ‘kan het op dit circuit?’ en wil je het hier organiseren? Ik denk dat dat allemaal wel een gepasseerd station is. We maken heel veel meters. Ik wil geen uitspraken over waar we exact staan, maar ik denk wel dat als we met elkaar dit willen, dat het echt heel goed mogelijk is.”

“Een van de randvoorwaarden die de F1-organisatie stelt is dat de overheid meedoet, ook vanuit betrokkenheid en de impact die het heeft voor de omgeving. Dat is een discussie die we nog met elkaar moeten gaan voeren, dus er zijn echt wel zaken die we nog moeten organiseren, maar ik denk dat het mogelijk is.”

Circuitdirecteur Robert van Overdijk onderschrijft dat er een belangrijke kern van waarheid zit in de recente verhalen.

“Ik denk dat iedereen wel weet dat we al een tijdje met de FOM in gesprek zijn. In die gesprekken hebben we met elkaar afgesproken dat we niets daarover zullen en zouden brengen en ik denk dat we ons daar in de afgelopen maanden ook aan gehouden hebben. Op het moment dat je echt in gesprek bent met de FOM en het gaat over serieuze zaken, los van dat ze het hartstikke leuk vinden dat je iets wilt organiseren, dat stadium zijn we denk ik al een hele tijd voorbij. En dan kom je op een moment dat je moet zeggen ‘nu gaan we echt serieus met elkaar aan de slag’ en dan teken je een NDA, een geheimhoudingsverklaring.

“Ik kan er dit over zeggen: als we het met z’n allen willen, dan hebben we de mogelijkheid om een race in Zandvoort te organiseren in 2020.”

“Wij zeggen verder niets over andere circuits, over Assen, Hanoi, Miami of Las Vegas enzovoort. Het enige dat wij weten is dat we met elkaar in gesprek zijn. Daarin hebben we echt nog wel een aantal stappen te nemen. Ik denk dat de Formule 1 een dusdanig groot evenement is dat we dat ook niet alleen kunnen. Er moet een breed draagvlak zijn.”

Er zouden volgens Van Overdijk beperkt aanpassingen nodig zijn aan het circuit.

“Er zijn een aantal kleine punten waar we mee aan de slag moeten, maar de FOM wil dolgraag de layout de baan behouden zoals die is.”

F1-Planet.com